Rurka bulgotka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krajesiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.10
    • 17

    #16
    Widzę same poważne porady. Zalej gliceryną, ja im więcej nalewam tym ciszej bulgocze.

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krajesiak
      Widzę same poważne porady. Zalej gliceryną, ja im więcej nalewam tym ciszej bulgocze.
      też pomyślałem o glicerynie ... wczoraj zalałem 2 z 8 rurek - jest lepiej ale nadal szukam cieczy z tego filmiku na YT (filmik również szukam)
      ps. miód się skrystalizuje a budyń wyschnie

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Musisz być bardzo szczęśliwym człowiekiem, skoro twoim głównym problemem od dwóch dni poszukiwanie niebulgotającego płynu. Przyznam się, że dla mnie jest to zagadnienie kompletnie nieistotne, wręcz uważam, że sprzedaż rurek fermentacyjnych piwowarom powinna być zakazana i surowo karana, a za samo użycie na forum tych słów - banan.

        Comment

        • tristan_tzara
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.12
          • 1038

          #19
          Dlaczego rurki są tak niepotrzebne? Sam mam zamiar zacząć robić piwo i info mi się przyda.

          Comment

          • Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2162

            #20
            Bo jest tak potrzebna jak kółka do pomidora.
            Fermentor lekko niedomknięty, na długości około 10 cm da ten sam skutek fermentacji, ale bez stresów że woda z rurki dostała się do piwa, że nie bulka albo za mocno bulka.
            Fermentor napuchnie i wyrzuca przez szparę nadmiar gazów.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2014-12-04, 13:48.

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Musisz być bardzo szczęśliwym człowiekiem, skoro twoim głównym problemem od dwóch dni poszukiwanie niebulgotającego płynu. Przyznam się, że dla mnie jest to zagadnienie kompletnie nieistotne, wręcz uważam, że sprzedaż rurek fermentacyjnych piwowarom powinna być zakazana i surowo karana, a za samo użycie na forum tych słów - banan.
              ... jeżeli ciebie to nie interesuje to poco się udzielasz?

              Comment

              • MarcinKan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.02
                • 191

                #22
                jeszcze raz ... nie zadaje pytania: Czy rurka jest fajna czy nie fajna? Czy powinna być czy nie? Czy mając rurkę w fermentorze jestem babą, a jak jej nie mam to jestem supermenem?

                ... tylko co można do niej wlać aby nie hałasowało. Jak ktoś ma sprawdzony pomysł to proszę o odpowiedz - ot tyle

                Comment

                • ScaRRyMaN
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.11
                  • 33

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan
                  jeszcze raz ... nie zadaje pytania: Czy rurka jest fajna czy nie fajna? Czy powinna być czy nie? Czy mając rurkę w fermentorze jestem babą, a jak jej nie mam to jestem supermenem?

                  ... tylko co można do niej wlać aby nie hałasowało. Jak ktoś ma sprawdzony pomysł to proszę o odpowiedz - ot tyle


                  Dlatego właśnie pisałem Ci o oleju. Jak dalej głośno będzie bulkać to możesz mąką zagęścić oleum.

                  Comment

                  • Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

                    #24
                    Spróbuj tego:
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan
                      ... jeżeli ciebie to nie interesuje to poco się udzielasz?
                      Zazdroszczę ci takiego problemu.

                      Comment

                      • MarcinKan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.02
                        • 191

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Zazdroszczę ci takiego problemu.
                        nie musisz zazdrościć - twoim problemem jest mój temat

                        jeżeli kogoś to interesuje to na ten czas ranking hałaśliwości wygląda tak

                        1 miejsce posiada czopek z waty lub brak rurki
                        2 miejsce gliceryna
                        3 woda

                        na ostatnich miejscach jest budyń czekoladowy oraz wosk.

                        przyszedł mi do głowy jeszcze "żel wodny" (chyba to się tak nazywa?) ... więc to jeszcze nie koniec !!!

                        Comment

                        • Gringo
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2007.07
                          • 2162

                          #27
                          Decybelomierza użyłeś do badań ?

                          Mało kreatywnie kombinujesz, zbadaj jeszcze: barszcz czerwony, bigos, żel analny, ślina lamy...

                          Comment

                          • MarcinKan
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.02
                            • 191

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
                            Decybelomierza użyłeś do badań ?

                            Mało kreatywnie kombinujesz, zbadaj jeszcze: barszcz czerwony, bigos, żel analny, ślina lamy...
                            mam 8 balonów z fermentującymi płynami ... uwierz od razu słychać zmianę

                            heh lubrykant mówisz ... ciekawe.

                            Comment

                            • Gringo
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2007.07
                              • 2162

                              #29
                              No ale jeszcze są dźwięki o niskiej częstotliwości, których nie słychać a które mogą powodować na przykład pogorszenie stanu psychofizycznego.

                              Przechmieliny już pukają do drzwi

                              Comment

                              • MarcinKan
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2013.02
                                • 191

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
                                No ale jeszcze są dźwięki o niskiej częstotliwości, których nie słychać a które mogą powodować na przykład pogorszenie stanu psychofizycznego.
                                hehe tak infradźwięki i dźwięki niskiej częstotliwości tworzone przez bulgotkę są niebezpieczne dla życia i zdrowia - dlatego tylu uważa ją jako ZŁO. Samo stwierdzenie "rurka fermentacyjna" budzi u niektórych odruchy agresji

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Charlie44
                                  Pierwsze zlewanie na cichą.
                                  Charlie44
                                  Cześć wszystkim,

                                  Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                                  1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                                  2018-10-22, 11:08
                                • JonI
                                  IPA Coopers spory problem i rozterki
                                  JonI
                                  Od początku.

                                  Zacząłem warzyć swój trzeci brewkit (COOPERS IPA) i tu pojawił się problem z jego obecnym smakiem.
                                  Data rozpoczęcia warzenia to 15.02, po 24h drozdze dołączone do brewkitu nie ruszły, otworzyłem fermentor, cisza, powierzchnia gładka.. ale po rehydratacji...
                                  2018-02-23, 18:22
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • dadek
                                  Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                                  dadek
                                  W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                                  2024-09-03, 02:08
                                • grodek
                                  Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                                  grodek
                                  Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                                  - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                                  - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                                  - śrutownik stołowy 200 zł
                                  - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                                  - refraktometr 0-40°Brix'a...
                                  2024-03-10, 19:01
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...