W sobotę zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo z procesem zacierania, oczywiście z filtracją miałem nie lada problem, teraz już zamówiłem wiaderko z filtrem z BA ale swoje przecedzałem przez wygotowaną tetrową pieluszkę. Oczywiście klarowne to to nie wyszło i całość pozostawiłem by osiadła na dno i zlałem to co w miarę było klarowne. Po chmieleniu i studzeniu wyszło to wszystko takie dość mętne, ale zasypałem to drożdżami i postawiłem na burzliwą. Teraz moje pytanie czy mogę przy zlewaniu na cichą przefiltrować brzeczkę, czy lepiej to zrobić przed zlaniem już do butelkowania, a może w ogóle nie można już tego filtrować? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Filtrowanie brzeczki przy zlewaniu na cichą.
Collapse
X
-
Dziękuję za odpowiedź, pieluchę wygotowałem tak w sumie profilaktycznie, ale teraz zamówiłem już filtr. Co do tego balkonu i kilku dni to chyba trochę nie wyda w Suwałkach mrozi i jedyne co by z tego wyszło to lody chmielowe , a garaż i cała piwnica ogrzewana.
Comment
-
-
No cóż skoro filtracji nie zaleca się robić to spróbuję z tym balkonem, bo jak na razie okropnie mętne. No i jeszcze w sumie jedne pytanie mam tylko nie wiem czy pisać tu czy w jakimś już istniejącym poście, ale czy brzeczkę na burzliwej można napowietrzać, czy już jak postawione to koniec i nic więcej nie robić? A moje pytanie bierze się z tąd że w sobotę zlałem na burzliwą już wieczorem drożdże dawały czadu a w poniedziałek wieczorem już cisza? Otworzyłem fermentor zerknąłem tylko na klarowność i zamknąłem, a za dosłownie 3-4 godziny znowu zaczęło bulgotać w rurce fermentacyjnej.
Comment
-
-
Gotowałem według instrukcji ok 60min w temp 67-68 st C aż do negatywnej próby jodowej następnie podgrzanie do ok 76st C i filtracja. Następnie chmielenie ok 65min i 3 porcje chmielu, pierwsza ok 10 min po zagotowaniu druga 10 min przed końcem a 3 na koniec gotowania.
Comment
-
-
Safale, ale Ile? Podałeś pół potrzebnej informacji
Nie przejmuj sie klarownością podczas filtracji czy fermaentacji burzliwej. JAk przy przelewaniu na cichą będzie słabo z klarownością, to po prostu przedłuż cichą np z tygodnia do dwóch.. I broń Boże nie napowietrzaj już
Comment
-
-
Last edited by Patryk86; 2014-12-13, 14:15.
Comment
-
Comment