Witbier - pomocy!

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pisz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 20

Witbier - pomocy!

Warzyłem już 2-krotnie (tyle że z zestawów i na suchych) i nie było żadnych problemów. Tym razem jednak jakiś pech. Najpierw 3 godziny zacierania (płatki były kleikowane), potem filtracja gęstego zacieru zerowa, musiałem rozrzedzać, przelewać, podgrzewać i od nowa filtrować. Wreszcie podczas warzenia zabrakło gazu w butli, więc nastąpiła przymusowa przerwa. W końcu po 9 godzinach uzyskałem 20 l. dość ładnie wyglądającej brzeczki i szczęśliwy wlałem w nią całą fiolkę WLP400 Belgian Wit Ale Yeast (w temp. 24). Niestety za 6 godzin minie 2 doba i nic, żadnych śladów fermentacji. Best before był do 24 grudnia, zakupiłem chyba we wrześniu i przetrzymywałem cały czas w lodówce. Wiem też że są leniwe. Czekać jeszcze czy awaryjnie użyć suchych? Mam jednak tylko S-04 i US-05. Które lepsze ewentualnie?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10811

Bo z płynnych to sie robi starter. Jutro wieczorem zacznij się martwić
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• pisz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.06
      • 20

Pospieszyłem się. Ruszyły, czyli jest OK. Startera nie robiłem, bo tylko Blg 11 a i z instrukcji tak wynikało. Pozdrawiam.

Comment

Related Topics

Collapse

• e-prezes
        Osjann, Witbier
        e-prezes
        Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
        Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
        2025-03-22, 17:47
      • centris
        Potrzebuje pomocy piwowara
        centris
        Cześć,
        Poszukuję kompletnego kursu/szkolenia na piwowara najlepiej podkarpacie/małopolska (nie musi być dyplom).
        Pozdrawiam
        2025-01-07, 11:23
      • Javox
        Brew By Numbers, 07 Witbier (Orange & Vanilla)
        Javox
        Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%

Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - sporo.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
        Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
        Smak - podobnie jak...
        2021-03-13, 20:16
      • telek
        Pinta, Pinta Classics Witbier
        telek
        Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
        12,0`Blg
        5,0% alkoholu...
        2022-07-09, 22:51
      • pegazus300
        Czy na suchych drożdżach można uwarzyć świetne piwo?
        pegazus300
        Witam wszystkich ponownie. Czy na suchych drożdżach można uważyć bardzo dobre piwo? Czy gęstwa z suchych drożdży jest lepsza od suchych drożdży z saszetki na pierwszą szarżę? Czy jest sens w zbieraniu gęstwy z suchych?

Pytam, bo obejrzałem już 10000 filmików na yt o...
        2018-03-30, 09:54
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...