Witbier - pomocy!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pisz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 20

    Witbier - pomocy!

    Warzyłem już 2-krotnie (tyle że z zestawów i na suchych) i nie było żadnych problemów. Tym razem jednak jakiś pech. Najpierw 3 godziny zacierania (płatki były kleikowane), potem filtracja gęstego zacieru zerowa, musiałem rozrzedzać, przelewać, podgrzewać i od nowa filtrować. Wreszcie podczas warzenia zabrakło gazu w butli, więc nastąpiła przymusowa przerwa. W końcu po 9 godzinach uzyskałem 20 l. dość ładnie wyglądającej brzeczki i szczęśliwy wlałem w nią całą fiolkę WLP400 Belgian Wit Ale Yeast (w temp. 24). Niestety za 6 godzin minie 2 doba i nic, żadnych śladów fermentacji. Best before był do 24 grudnia, zakupiłem chyba we wrześniu i przetrzymywałem cały czas w lodówce. Wiem też że są leniwe. Czekać jeszcze czy awaryjnie użyć suchych? Mam jednak tylko S-04 i US-05. Które lepsze ewentualnie?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Bo z płynnych to sie robi starter. Jutro wieczorem zacznij się martwić
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • pisz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.06
      • 20

      #3
      Pospieszyłem się. Ruszyły, czyli jest OK. Startera nie robiłem, bo tylko Blg 11 a i z instrukcji tak wynikało. Pozdrawiam.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X