Warzyłem już 2-krotnie (tyle że z zestawów i na suchych) i nie było żadnych problemów. Tym razem jednak jakiś pech. Najpierw 3 godziny zacierania (płatki były kleikowane), potem filtracja gęstego zacieru zerowa, musiałem rozrzedzać, przelewać, podgrzewać i od nowa filtrować. Wreszcie podczas warzenia zabrakło gazu w butli, więc nastąpiła przymusowa przerwa. W końcu po 9 godzinach uzyskałem 20 l. dość ładnie wyglądającej brzeczki i szczęśliwy wlałem w nią całą fiolkę WLP400 Belgian Wit Ale Yeast (w temp. 24). Niestety za 6 godzin minie 2 doba i nic, żadnych śladów fermentacji. Best before był do 24 grudnia, zakupiłem chyba we wrześniu i przetrzymywałem cały czas w lodówce. Wiem też że są leniwe. Czekać jeszcze czy awaryjnie użyć suchych? Mam jednak tylko S-04 i US-05. Które lepsze ewentualnie?
Witbier - pomocy!
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-22, 17:47 -
-
Cześć,
Poszukuję kompletnego kursu/szkolenia na piwowara najlepiej podkarpacie/małopolska (nie musi być dyplom).
Pozdrawiam2025-01-07, 11:23 -
Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
Smak - podobnie jak...-
Channel: Anglia
2021-03-13, 20:16 -
-
Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
12,0`Blg
5,0% alkoholu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-07-09, 22:51 -
-
Witam wszystkich ponownie. Czy na suchych drożdżach można uważyć bardzo dobre piwo? Czy gęstwa z suchych drożdży jest lepsza od suchych drożdży z saszetki na pierwszą szarżę? Czy jest sens w zbieraniu gęstwy z suchych?
Pytam, bo obejrzałem już 10000 filmików na yt o...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment