Warzyłem już 2-krotnie (tyle że z zestawów i na suchych) i nie było żadnych problemów. Tym razem jednak jakiś pech. Najpierw 3 godziny zacierania (płatki były kleikowane), potem filtracja gęstego zacieru zerowa, musiałem rozrzedzać, przelewać, podgrzewać i od nowa filtrować. Wreszcie podczas warzenia zabrakło gazu w butli, więc nastąpiła przymusowa przerwa. W końcu po 9 godzinach uzyskałem 20 l. dość ładnie wyglądającej brzeczki i szczęśliwy wlałem w nią całą fiolkę WLP400 Belgian Wit Ale Yeast (w temp. 24). Niestety za 6 godzin minie 2 doba i nic, żadnych śladów fermentacji. Best before był do 24 grudnia, zakupiłem chyba we wrześniu i przetrzymywałem cały czas w lodówce. Wiem też że są leniwe. Czekać jeszcze czy awaryjnie użyć suchych? Mam jednak tylko S-04 i US-05. Które lepsze ewentualnie?
Witbier - pomocy!
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
Kupiłem kompletny sprzęt z browaru restauracyjnego (5hl). Muszę go rozmontować i przewieź do mnie. Potrzebuje pomocy piwowara (oczywiście nie za darmo) w rozmontowaniu sprzętu, zrobieniu schematów żeby można go było później poskładać u mnie. A kiedyś pomocy w warzeniu....2025-01-07, 10:23 -
Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
Smak - podobnie jak...-
Channel: Anglia
2021-03-13, 19:16 -
-
Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
12,0`Blg
5,0% alkoholu...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-07-09, 21:51 -
-
Witam wszystkich ponownie. Czy na suchych drożdżach można uważyć bardzo dobre piwo? Czy gęstwa z suchych drożdży jest lepsza od suchych drożdży z saszetki na pierwszą szarżę? Czy jest sens w zbieraniu gęstwy z suchych?
Pytam, bo obejrzałem już 10000 filmików na yt o...-
Channel: Surowce
-
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... - Loading...
- Koniec listy.
Comment