Witbier - pomocy!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pisz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 20

    #1

    Witbier - pomocy!

    Warzyłem już 2-krotnie (tyle że z zestawów i na suchych) i nie było żadnych problemów. Tym razem jednak jakiś pech. Najpierw 3 godziny zacierania (płatki były kleikowane), potem filtracja gęstego zacieru zerowa, musiałem rozrzedzać, przelewać, podgrzewać i od nowa filtrować. Wreszcie podczas warzenia zabrakło gazu w butli, więc nastąpiła przymusowa przerwa. W końcu po 9 godzinach uzyskałem 20 l. dość ładnie wyglądającej brzeczki i szczęśliwy wlałem w nią całą fiolkę WLP400 Belgian Wit Ale Yeast (w temp. 24). Niestety za 6 godzin minie 2 doba i nic, żadnych śladów fermentacji. Best before był do 24 grudnia, zakupiłem chyba we wrześniu i przetrzymywałem cały czas w lodówce. Wiem też że są leniwe. Czekać jeszcze czy awaryjnie użyć suchych? Mam jednak tylko S-04 i US-05. Które lepsze ewentualnie?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Bo z płynnych to sie robi starter. Jutro wieczorem zacznij się martwić
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • pisz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.06
      • 20

      #3
      Pospieszyłem się. Ruszyły, czyli jest OK. Startera nie robiłem, bo tylko Blg 11 a i z instrukcji tak wynikało. Pozdrawiam.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • centris
        Potrzebuje pomocy piwowara
        centris
        Cześć,
        Kupiłem kompletny sprzęt z browaru restauracyjnego (5hl). Muszę go rozmontować i przewieź do mnie. Potrzebuje pomocy piwowara (oczywiście nie za darmo) w rozmontowaniu sprzętu, zrobieniu schematów żeby można go było później poskładać u mnie. A kiedyś pomocy w warzeniu....
        2025-01-07, 10:23
      • Javox
        Brew By Numbers, 07 Witbier (Orange & Vanilla)
        Javox
        Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%

        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - sporo.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
        Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
        Smak - podobnie jak...
        2021-03-13, 19:16
      • telek
        Pinta, Pinta Classics Witbier
        telek
        Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
        12,0`Blg
        5,0% alkoholu...
        2022-07-09, 21:51
      • pegazus300
        Czy na suchych drożdżach można uwarzyć świetne piwo?
        pegazus300
        Witam wszystkich ponownie. Czy na suchych drożdżach można uważyć bardzo dobre piwo? Czy gęstwa z suchych drożdży jest lepsza od suchych drożdży z saszetki na pierwszą szarżę? Czy jest sens w zbieraniu gęstwy z suchych?

        Pytam, bo obejrzałem już 10000 filmików na yt o...
        2018-03-30, 08:54
      • chmielakikrasnystaw
        Chmielaki Krasnostawskie 2019
        chmielakikrasnystaw
        KONSUMENCKI KONKURS PIW
        49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
        PIWA ZGŁOSZONE

        Piwa dolnej fermentacji:
        Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
        1. Primator Pumpa – Pivovar...
        2019-08-07, 12:51
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...