Witam, od jakiegoś czasu przymierzam się do warzenia piwa. Tylko mam taki problem, że wynajmuje pokój i nie ma piwnicy. O ile z fermentacją w wiadrach w temperaturze pokojowej nie będzie problemu, tak po zabutelkowaniu może się okazać, że wszystko poszło na marne. Chciałbym się od Was dowiedzieć jakie style można leżakować w temperaturze pokojowej i czy nie będzie miało to szkodliwego wpływu na jakość piwa,lub czy nie będzie łatwiej o granaty. Pozdrawiam.
Leżakowanie piwa w butelkach w temperaturze pokojowej
Collapse
X
-
Jeżeli drożdże zjedzą wszytko co mają zjeść i nie przesadzisz z ilością surowca do refermentacji to nie będzie problemu. A butelki trzymaj w kartonie na dnie szafy.
Jedyne o co możesz się martwić to zbyt wysoka temperatura fermentacji, która może dawać aromaty rozpuszczalnikowe. Wybieraj drożdże, których zakres mieści się w temperaturze, którą masz w pokoju. -
Ja w pokoju trzymam temp ok 20*C i bez problemu leżakuje piwko. Robiłem piwka na drożdżach Mauribrew Ale, Fermentis S-04 i S-33, żadnych alkoholowych ani innych niechcianych posmaków nie zauważyłem, a fajne jest to że po 3-4 dniach piwko jest już całkiem przyjemnie nagazowane.
Jedyny problem to klarowanie piwa, słabo sedymentują wszelkie paprochy w wysokiej temp. Jak wrzucę butelkę na parę dni do lodówki do widać sporą różnicę przejrzystości między piwem z szafy a z lodówki."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Ponadto piwo szybciej się będzie starzeć. Generalnie fermentacja w temperaturach 20+ daje nie najgorsze, ale też nie wybitne efekty.Comment
-
No to kamień z serca, można spokojnie warzyćtak mi jeszcze przyszło do głowy, że mógłbym trzymać u kumpla w garażu, ale to trzeba się bawić z przewożeniem. Kilka małych butelek włożę do lodówki i będę miał porównanie do tych leżakowanych w temperaturze pokojowej. Dzięki za odpowiedź.
Co do terminu trzymania piwa w butelkach to chyba nie ma ryzyka, że się zepsują, bo są refermentowane no i tym bardziej, że leżakują w piwnicy. Wiadomo, że te jaśniejsze i mocniej chmielone odmiany należy wypić w miare świeżę, zanim aromat uleci, ale te ciemne i mocniejsze możesz spokojnie i kilka lat trzymać jeśli kapsel wytrzyma.Comment
-
Ja najdłużej piwo trzymałem niewiele ponad 3 miesiące, American Amber Ale, wszystko było jak najbardziej w porządku."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Nie ma policjanta, który nie miałby swojej cenyComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2014-12-10, 23:12.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Mam mocne piwko Angielskie Barleywine, Milk Stout, i jasne pełne. Pszeniczne Bitter schodzi powoli tak że do końca roku już go nie będzie. Pozostałe leżakują. A piwko Dunkel Weizen i ciemny weizenberg mogą leżeć pół roku, był tam słód pszeniczny ?Młody piwowarComment
-
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
-
Channel: Belgia
-
-
Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
-
Channel: Niemcy
-
-
Chemnitz, Saksonia
Jasny koźlak
16,7% ekstr.
6,5% alk
20 IBU
https://reichenbrander.de/bier/heller-bock/
Aromat - słodowy, bardzo przyjemny - chleb, lekko przypieczona skórka od chleba, karmel, pod koniec suszone owoce, ciut powideł
Piana...-
Channel: Niemcy
-
-
18.08.2021 nasza ekipa postanowiła odwiedzić Šibenik. Oprócz zamiaru zwiedzenia zabytkowej starówki i zamku oczywiście był i cel piwny - Pivovara 022. Browarek funkcjonuje od 2017 roku tuż za północnymi rogatkami Šibenika (2 km od centrum miasta), jednak administracyjnie już w miejscowości...
-
Channel: Chorwacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment