Leżakowanie piwa w butelkach w temperaturze pokojowej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Glingorth
    Porucznik Browarny Tester
    • 2014.04
    • 283

    Leżakowanie piwa w butelkach w temperaturze pokojowej

    Witam, od jakiegoś czasu przymierzam się do warzenia piwa. Tylko mam taki problem, że wynajmuje pokój i nie ma piwnicy. O ile z fermentacją w wiadrach w temperaturze pokojowej nie będzie problemu, tak po zabutelkowaniu może się okazać, że wszystko poszło na marne. Chciałbym się od Was dowiedzieć jakie style można leżakować w temperaturze pokojowej i czy nie będzie miało to szkodliwego wpływu na jakość piwa,lub czy nie będzie łatwiej o granaty. Pozdrawiam.
  • Apocalipse
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.04
    • 40

    #2
    Jeżeli drożdże zjedzą wszytko co mają zjeść i nie przesadzisz z ilością surowca do refermentacji to nie będzie problemu. A butelki trzymaj w kartonie na dnie szafy.

    Jedyne o co możesz się martwić to zbyt wysoka temperatura fermentacji, która może dawać aromaty rozpuszczalnikowe. Wybieraj drożdże, których zakres mieści się w temperaturze, którą masz w pokoju.

    Comment

    • filu_to_ja
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.08
      • 48

      #3
      Ja w pokoju trzymam temp ok 20*C i bez problemu leżakuje piwko. Robiłem piwka na drożdżach Mauribrew Ale, Fermentis S-04 i S-33, żadnych alkoholowych ani innych niechcianych posmaków nie zauważyłem, a fajne jest to że po 3-4 dniach piwko jest już całkiem przyjemnie nagazowane.
      Jedyny problem to klarowanie piwa, słabo sedymentują wszelkie paprochy w wysokiej temp. Jak wrzucę butelkę na parę dni do lodówki do widać sporą różnicę przejrzystości między piwem z szafy a z lodówki.
      "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

      Comment

      • TeDy_beer
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.06
        • 283

        #4
        Ponadto piwo szybciej się będzie starzeć. Generalnie fermentacja w temperaturach 20+ daje nie najgorsze, ale też nie wybitne efekty.
        AMEN i :stout:
        Browar Domowy Małe Ale
        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

        Comment

        • grekab
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.08
          • 66

          #5
          A jak długo mogę trzymać zabutelkowane piwa w piwnicy temp. około 15 stopni. Chodzi mi o to kiedy piwko będzie już nie do picia.
          Młody piwowar

          Comment

          • Glingorth
            Porucznik Browarny Tester
            • 2014.04
            • 283

            #6
            No to kamień z serca, można spokojnie warzyć tak mi jeszcze przyszło do głowy, że mógłbym trzymać u kumpla w garażu, ale to trzeba się bawić z przewożeniem. Kilka małych butelek włożę do lodówki i będę miał porównanie do tych leżakowanych w temperaturze pokojowej. Dzięki za odpowiedź.

            Co do terminu trzymania piwa w butelkach to chyba nie ma ryzyka, że się zepsują, bo są refermentowane no i tym bardziej, że leżakują w piwnicy. Wiadomo, że te jaśniejsze i mocniej chmielone odmiany należy wypić w miare świeżę, zanim aromat uleci, ale te ciemne i mocniejsze możesz spokojnie i kilka lat trzymać jeśli kapsel wytrzyma.

            Comment

            • filu_to_ja
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.08
              • 48

              #7
              Ja najdłużej piwo trzymałem niewiele ponad 3 miesiące, American Amber Ale, wszystko było jak najbardziej w porządku.
              "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

              Comment

              • grekab
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.08
                • 66

                #8
                Pytam bo tak mnie wzieło zacieranie że w piwnicy mam 200 butelek różnego piwa Kiedy ja to wypiję
                Młody piwowar

                Comment

                • Glingorth
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2014.04
                  • 283

                  #9
                  Czyli 10 skrzynek, powinno zejść na jednej grubej imprezie :P

                  Comment

                  • grekab
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.08
                    • 66

                    #10
                    No niby tak ale mam policjanta (żona) więc tylko jedno dziennie
                    Młody piwowar

                    Comment

                    • TeDy_beer
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.06
                      • 283

                      #11
                      Nie ma policjanta, który nie miałby swojej ceny
                      AMEN i :stout:
                      Browar Domowy Małe Ale
                      Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grekab Wyświetlenie odpowiedzi
                        A jak długo mogę trzymać zabutelkowane piwa w piwnicy temp. około 15 stopni. Chodzi mi o to kiedy piwko będzie już nie do picia.
                        Nie ma takiej opcji. Piwo refermentowane zazwyczaj się nie psuje (chyba że przypęta się jakaś infekcja ale to czuć wcześniej niż po miesiącu). Podziel sobie warzenie na piwa do picia na bieżąco i takie do leżakowania: portery, dubble, mocne stouty, koźlaki - ogólnie lepiej leżakować mocne i ciemne piwa; pszeniczne, mocno chmielowe i lekkie pij jak najszybciej. Nie ma nic lepszego niż leżakowany parę lat porter
                        Last edited by Jimmy_jb; 2014-12-10, 23:12.
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • grekab
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.08
                          • 66

                          #13
                          Mam mocne piwko Angielskie Barleywine, Milk Stout, i jasne pełne. Pszeniczne Bitter schodzi powoli tak że do końca roku już go nie będzie. Pozostałe leżakują. A piwko Dunkel Weizen i ciemny weizenberg mogą leżeć pół roku, był tam słód pszeniczny ?
                          Młody piwowar

                          Comment

                          • Jimmy_jb
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.11
                            • 911

                            #14
                            Słód pszeniczny nie ma tu nic do rzeczy ale dunkel weizena bym wypił bo straci na pszenicznych cechach i świeżości. A co to ten weizenberg?
                            Last edited by Jimmy_jb; 2014-12-11, 14:32.
                            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                            Comment

                            • grekab
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.08
                              • 66

                              #15
                              Jest to zestaw na robię piwo:
                              Słód pszeniczny 2,5 kg
                              Słód monachijski 1,5 kg
                              Słód karmelowy jasny 0,25 kg
                              Słód karmelowy ciemny 0,2 kg
                              Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
                              Młody piwowar

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X