Witam, od jakiegoś czasu przymierzam się do warzenia piwa. Tylko mam taki problem, że wynajmuje pokój i nie ma piwnicy. O ile z fermentacją w wiadrach w temperaturze pokojowej nie będzie problemu, tak po zabutelkowaniu może się okazać, że wszystko poszło na marne. Chciałbym się od Was dowiedzieć jakie style można leżakować w temperaturze pokojowej i czy nie będzie miało to szkodliwego wpływu na jakość piwa,lub czy nie będzie łatwiej o granaty. Pozdrawiam.
Leżakowanie piwa w butelkach w temperaturze pokojowej
Collapse
X
-
Jeżeli drożdże zjedzą wszytko co mają zjeść i nie przesadzisz z ilością surowca do refermentacji to nie będzie problemu. A butelki trzymaj w kartonie na dnie szafy.
Jedyne o co możesz się martwić to zbyt wysoka temperatura fermentacji, która może dawać aromaty rozpuszczalnikowe. Wybieraj drożdże, których zakres mieści się w temperaturze, którą masz w pokoju.
-
-
Ja w pokoju trzymam temp ok 20*C i bez problemu leżakuje piwko. Robiłem piwka na drożdżach Mauribrew Ale, Fermentis S-04 i S-33, żadnych alkoholowych ani innych niechcianych posmaków nie zauważyłem, a fajne jest to że po 3-4 dniach piwko jest już całkiem przyjemnie nagazowane.
Jedyny problem to klarowanie piwa, słabo sedymentują wszelkie paprochy w wysokiej temp. Jak wrzucę butelkę na parę dni do lodówki do widać sporą różnicę przejrzystości między piwem z szafy a z lodówki."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
Comment
-
-
Ponadto piwo szybciej się będzie starzeć. Generalnie fermentacja w temperaturach 20+ daje nie najgorsze, ale też nie wybitne efekty.
Comment
-
-
No to kamień z serca, można spokojnie warzyć tak mi jeszcze przyszło do głowy, że mógłbym trzymać u kumpla w garażu, ale to trzeba się bawić z przewożeniem. Kilka małych butelek włożę do lodówki i będę miał porównanie do tych leżakowanych w temperaturze pokojowej. Dzięki za odpowiedź.
Co do terminu trzymania piwa w butelkach to chyba nie ma ryzyka, że się zepsują, bo są refermentowane no i tym bardziej, że leżakują w piwnicy. Wiadomo, że te jaśniejsze i mocniej chmielone odmiany należy wypić w miare świeżę, zanim aromat uleci, ale te ciemne i mocniejsze możesz spokojnie i kilka lat trzymać jeśli kapsel wytrzyma.
Comment
-
-
Nie ma policjanta, który nie miałby swojej ceny
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grekab Wyświetlenie odpowiedziA jak długo mogę trzymać zabutelkowane piwa w piwnicy temp. około 15 stopni. Chodzi mi o to kiedy piwko będzie już nie do picia.Last edited by Jimmy_jb; 2014-12-10, 23:12.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Mam mocne piwko Angielskie Barleywine, Milk Stout, i jasne pełne. Pszeniczne Bitter schodzi powoli tak że do końca roku już go nie będzie. Pozostałe leżakują. A piwko Dunkel Weizen i ciemny weizenberg mogą leżeć pół roku, był tam słód pszeniczny ?Młody piwowar
Comment
-
-
Comment