Eksperymenty przy przelewaniu na cichą

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Apocalipse
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.04
    • 40

Eksperymenty przy przelewaniu na cichą

Cześć Eksperci.
    Po ok. 11 dniach burzliwej mój świąteczny Gingerbread Ale fermentowany na US05 zszedł z 15 do 3 BLG - tak jak sobie wymarzyłem. Planuję go w najbliższym czasie zlać na cichą oraz dodać do niego laski wanilii i cynamonu. Standardowe pytania: odkażać, nie odkażać? Rozcinać czy wrzucać w całości?

I jeszcze. Jako, że proces nagazowania trochę trwa chciałby nalać kilka buteleczek bez cichej żeby piwo było gotowe na święta, a resztę zlać z dodatkami spokojnie na cichą. Dobry pomysł?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Apocalipse; 2014-12-06, 11:25.

Related Topics

Collapse

• woosaa
    Przyspieszona cicha
    woosaa
    Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
    2025-01-09, 16:18
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 09:28
  • Charlie44
    Pierwsze zlewanie na cichą.
    Charlie44
    Cześć wszystkim,

Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
    2018-10-22, 11:08
  • fligiert
    Drożdże na cichą?
    fligiert
    Witam
    Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
    Pozdrawiam

Sent from my...
    2019-06-24, 18:34
  • kaczka116
    ReCraft, [Za Miastem] Cicha Noc
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2020-02-08, 08:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...