Cześć Eksperci.
Po ok. 11 dniach burzliwej mój świąteczny Gingerbread Ale fermentowany na US05 zszedł z 15 do 3 BLG - tak jak sobie wymarzyłem. Planuję go w najbliższym czasie zlać na cichą oraz dodać do niego laski wanilii i cynamonu. Standardowe pytania: odkażać, nie odkażać? Rozcinać czy wrzucać w całości?
I jeszcze. Jako, że proces nagazowania trochę trwa chciałby nalać kilka buteleczek bez cichej żeby piwo było gotowe na święta, a resztę zlać z dodatkami spokojnie na cichą. Dobry pomysł?
Po ok. 11 dniach burzliwej mój świąteczny Gingerbread Ale fermentowany na US05 zszedł z 15 do 3 BLG - tak jak sobie wymarzyłem. Planuję go w najbliższym czasie zlać na cichą oraz dodać do niego laski wanilii i cynamonu. Standardowe pytania: odkażać, nie odkażać? Rozcinać czy wrzucać w całości?
I jeszcze. Jako, że proces nagazowania trochę trwa chciałby nalać kilka buteleczek bez cichej żeby piwo było gotowe na święta, a resztę zlać z dodatkami spokojnie na cichą. Dobry pomysł?