Gar z kamionki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #16
    Mhm. Dziękuję. Zawsze uważałem że należy uczyć się na błędach - najlepiej na cudzych
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • ScaRRyMaN
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 33

      #17
      Przede wszystkim na błędach innych . Moje gary mają ze 2 cm grubości więc winny być dość wytrzymałe. Przy okazji wędzenia wędlin na Wielkanoc spróbuje uwarzyć piwo w ten sposób, dzięki za odpowiedzi.

      Comment

      • KapitanPlaneta
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.11
        • 69

        #18
        Kamionka może pękać ze względu na swoją grubość. Czyli: im kamionka grubsza tym mniej wytrzymała na gwałtowne zmiany temperatur.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10789

          #19
          To naczynie idealne na lambiki
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            Zawracanie główy z tymi garami. Ciężkie i nieporęczne. Nadają się w zasadzie tylko do fermentacji, zacieranie w nich to proszenie się o nieszczęście, a gotowanie to w ogóle wyjątkowo skomplikowany sposób na katastrofę w domu.

            Comment

            • ScaRRyMaN
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.11
              • 33

              #21
              Gotowanie nie miałoby sensu w domu w kamionce. Ale na dworze czemu by nie spróbować.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Teoretycznie można wszystko, tylko w praktyce - po co? Człowiek zazwyczaj ułatwia sobie pracę, a nie utrudnia, a używanie tych garów to utrudnianie.

                Pisząc "na dworze" jakie źródło ciepła masz na myśli? Ognisko?

                Comment

                • ScaRRyMaN
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.11
                  • 33

                  #23
                  Tak, ognisko, podczas wędzenia wędlin co by się nie nudzić można piwo uwarzyć.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    A jak sądzisz, czemu ludzkość wymyśliła i używa metalowe gary, zamiast kamiennych?

                    Comment

                    • ScaRRyMaN
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.11
                      • 33

                      #25
                      To już temat na inne rozważania.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X