Gar z kamionki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ScaRRyMaN
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 33

    Gar z kamionki

    Jako, że w posiadaniu mam ze 4 gary 40l z kamionki zastanawiam się, czy nadają się one do zacierania i warzenia piwa? Czy ktoś może próbował, zobaczył czy się sprawdza i czy to ma sens?
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

    #2
    Jak chcesz podgrzać brzeczkę?

    Comment

    • ScaRRyMaN
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 33

      #3
      Stąd moje pytanie: czy się opłaca.

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Fermentować w tym możesz.

        Comment

        • KapitanPlaneta
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.11
          • 69

          #5
          Ja nie widzę sposobu zacierania... musiałbyś mieć jakieś potężne grzałki zanurzeniowe. No na gaz to tego nie wstawisz.

          Comment

          • Pkapka
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.08
            • 24

            #6
            Kamionka może pęknąć od temperatury

            Comment

            • ScaRRyMaN
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.11
              • 33

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pkapka Wyświetlenie odpowiedzi
              Kamionka może pęknąć od temperatury
              A kamionka nie jest przypadkiem całkowicie żaroodporna? :]

              Nie kisimy już w domu kapusty więc zastanawiam się jak je wykorzystać.

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #8
                Zacierać można metodą infuzyjną a co do warzenia to da radę jeśli znajdziesz piekarnik, który Ci to pomieści.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #9
                  Możesz skorzystać z historycznej metody i zacieracać w nim przy pomocy rozgrzanych w ognisku kamieni

                  Comment

                  • Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Możesz skorzystać z historycznej metody i zacieracać w nim przy pomocy rozgrzanych w ognisku kamieni
                    Co swoją drogą praktykuje się do dziś. Ciekawe czy dałoby się w warunkach domowych utrzymać stałe wrzenie w ten sposób? Przy odpowiednim doborze ilości i temperatury kamieni i wymianie tych już ostygniętych z brzeczki na gorące mogłoby się to udać. Fakt że trochę to ryzykowne (można nachlapać i się poparzyć) ale moim zdaniem wykonalne dla objętości brzeczki nie większej niż połowa pojemności gara.
                    Fermentacja jak najbardziej - naczynia z kamionki świetnie trzymają temperaturę.

                    PS. Spróbuj przejrzeć amerykańskie fora piwowarskie - jeśli ktoś na świecie tak robi to na pewno w USA.
                    Last edited by Jimmy_jb; 2014-12-10, 22:51.
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                    Comment

                    • ScaRRyMaN
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.11
                      • 33

                      #11
                      Hmm, może kamienie do środka a sam gar włożyć do ogniska coby podtrzymać wrzenie. Pokombinuje na wiosnę, może coś ciekawego z tego wyjdzie.

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #12
                        W podobnych naczyniach rekonstruktorzy przygotowywali potrawy na Faktorii w Pruszczu Gdańskim - jadłem, dobre były. Wykopuje się dół, rozpala w nim ogień i wstawia gar do środka. Taki zakopany gorący żar długo utrzymuje temperaturę, dużo dłużej niż zwykłe ognisko.
                        Last edited by Jimmy_jb; 2014-12-10, 23:17.
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • Pkapka
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.08
                          • 24

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ScaRRyMaN Wyświetlenie odpowiedzi
                          A kamionka nie jest przypadkiem całkowicie żaroodporna? :]

                          Nie kisimy już w domu kapusty więc zastanawiam się jak je wykorzystać.
                          Zgadza się, powinna być, może pospieszyłem się z odpowiedzią. Kiedyś pękło mi w domu naczynie podczas dość gwałtownego chłodzenia potrawy, dotychczas tłumaczyłem to sobie jako zachowanie podobne do szkła, teraz mam wątpliwości czy jednak nie pękło wskutek uderzenia.
                          Rozważyłbym spieniężenie garów jeżeli niepotrzebne i zakup w zamian czegoś bardziej praktycznego.

                          Comment

                          • Jimmy_jb
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.11
                            • 911

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pkapka Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zgadza się, powinna być, może pospieszyłem się z odpowiedzią. Kiedyś pękło mi w domu naczynie podczas dość gwałtownego chłodzenia potrawy, dotychczas tłumaczyłem to sobie jako zachowanie podobne do szkła, teraz mam wątpliwości czy jednak nie pękło wskutek uderzenia.
                            Rozważyłbym spieniężenie garów jeżeli niepotrzebne i zakup w zamian czegoś bardziej praktycznego.
                            Gwałtowne chłodzenie czyli co? Wstawiłeś gorący garnek do zimnej wody? Pytam bo przymierzam się do zakupy takiego typu naczynia i chcę wiedzieć jak nie zepsuć.
                            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                            Comment

                            • Pkapka
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.08
                              • 24

                              #15
                              Dokładnie, tylko to była owalna głęboka misa.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X