Christmas Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adagioo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 8

    #1

    Christmas Ale

    Chciałem uwarzyć coś w stylu Christmas Ale, ułożyłem taki przepis, co o tym sądzicie, czy dodanie pestek dyni przy chmieleniu dałoby coś w tym piwie?
    Słód
    pale ale 2kg
    wiedeński 2kg
    Biscuit 0,5kg
    Melanoidynowy 0,5kg

    Chmiel
    Marynka 30g
    Piligrim 50g

    Zacieranie
    66* 60 min
    76* wygrzew

    Chmielenie
    Marynka 30g (60min)
    Piligrim 50g (10min)

    Cynamon 4 łyżeczki (10min)
    Imbir 2 łyżeczki (10min)
    Mech irlandzki 5g (10min)
    Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka (10min)
  • filu_to_ja
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 48

    #2
    Ja bym dorzucił trochę startej skórki pomarańczy w jednej warce (20l) na ostatnia minute wrzuciłem skórkę otartą z trzech pomarańczy i dało to przyjemny posmak w piwie

    Co do dyni, pestki są tłuste a tłuszcz z piwem się nie lubią, ja bym odpuścił. Do piwa można za to dodać dynie (miąższ nie pestki), jak w google wpiszesz to gotowe receptury do dyniowych piw znajdziesz.
    "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

    Comment

    • lotus
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.01
      • 89

      #3
      Drobna rada a propo przypraw - używaj w całości i z tego co próbowałem lepiej na cichą na 2-3 dni przed rozlewem .
      Proszkowanych ciężko jest się pozbyć ,a w szczególności cynamonu .

      Comment

      • adagioo
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.06
        • 8

        #4
        @lotus
        Czyli odpuścić sobie dodawanie przypraw przy chmieleniu i dać tylko na cichą?

        Comment

        • lotus
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.01
          • 89

          #5
          Tak. Te kilka minut przy chmieleniu niewiele daje , a cynamon przełazi dalej i tylko psuje odbiór piwa . Robiłem w zeszłym roku coś takiego z przyprawą do piernika .

          Comment

          • adagioo
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.06
            • 8

            #6
            Dzięki bardzo za rady.
            Pozdrawiam!

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Czechy, Praha-Klukovice, Do Klukovic 305, Pivovar Prokopák
              dadek
              Ktoś kto tu jeszcze nie był, a został w ten rejon Prahy przywieziony z zawiązanymi oczami, nigdy by nie uwierzył, że jest w stołecznym mieście. Dość wąska, około 6-kilometrowa dolina (Prokopské údolí), którą płynie Dalejský potok to przyrodnicza perełka zachodnich rubieży Prahy....
              2022-10-02, 03:57
            • etykieta
              Etykiety Anchor Christmas
              etykieta
              Witam wszystkich,
              W okresie przedświątecznym narodził się pomysł Poszukuję w dobrym stanie etykiet browaru Anchor z serii Christmas (drzewa). Po jednej z każdego rocznika. Opcja zakup, wiadomości na priv. Pozdrawiam Rafał
              2019-12-05, 08:56
            • darekd
              Jura-Bräu, Helles
              darekd
              Niejedyny browar z Pegnitz z bawarskiej Górnej Frankonii.

              http://www.jura-braeu.de/

              4,9% alk.

              Aromat - słodowe tony w postacie łagodnie podsuszanych pestek dyni i trochę... dzikich, stajenno-kwaskowych... Frankoński dolnofermentacyjny saison?
              ...
              2019-11-16, 01:08
            • darekd
              Wiethaler, Landbier
              darekd
              Browar z Górnej Frankonii w okolicy Norymbergii

              Ekstr. 12,8%
              Alk. 4,9%

              Dunkel Landbier

              https://www.brauerei-wiethaler.de/landbier-dunkel.html

              Aromat - bardzo przyjemny. Podpieczona skórka chlebowa, suszone pestki dyni, łagodne podpalane słody...
              2021-01-03, 22:31
            • yaro74
              L'Ermitage, Sour Before Christmas
              yaro74
              Sour IPA o zawartości alkoholu 5,4%.
              Barwa żółta, zamglona.
              Piana: wysoka, drobna, średnio trwała.
              Zapach: średnio intensywny, owocowy( cytrusy, marakuja), lekko kwaskowy.
              Wysycenie: średnie.
              Smak: średnio kwaśny, owocowy, lekko chlebowy, z lekką goryczką....
              2020-03-29, 15:01
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...