Wędzenie słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ScaRRyMaN
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 33

    Wędzenie słodu

    Od jakiegoś czasu wędzę razem z ojcem wędliny. I tak się zacząłem zastanawiać, jakby tu uwędzić słód. Nie bardzo orientuje się w samy procesie, czy wystarczy zawiesić wór obok wędlin czy to kompletnie inna para kaloszy.

    Dodam, że wędzę na ciepło olchą lub śliwką.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Słód do piw wędzony kopci się w zasadzie w drewnie bukowym lub innym mało śmierdzącym. Powinien być rozsypany w cienkiej warstwie, aby dym swobodnie przenikał i w jednakowym stopniu nasycał ziarno. W małych ilościach dość trudno osiągnąć odpowiedni stopień nasmrodzenia i łatwo przesadzić w piwie. Jeśłi komuś pasują takie mocno wędzone klimaty, to warto próbować, jeśli nie - to zbędna fanaberia.

    Comment

    • ScaRRyMaN
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 33

      #3
      Dzięki za informację

      Comment

      Przetwarzanie...
      X