temat jakich wiele, czyli pierwsze piwko :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grulas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 8

    temat jakich wiele, czyli pierwsze piwko :)

    Witam, od jakiegoś czasu zbieram się do uwarzenia swojego pierwszego piwka.
    Zgromadziłem już troche sprzętu, takiego jak
    -fermentator
    -filtr
    -wężyk silikonowy
    -konkretny gar

    natomiast na pierwsze piwko chciałbym zrobić coś banalnie prostego, otóż myślę o piwie z koncetratu z dodatkiem jakiegoś własnego słodu.
    Co myślicie o połączeniu Coopers INDIA PALE ALE + slod-pale-ale-strzegom-5kg-srutowany + 1kg GLUKOZY KRYSTALICZNEJ

    Pytanie myśle jest dość... proste, natomiast nie chce uwarzyć jakiejś kręci-kichy
    z góry dzięki za odpowiedź
    Last edited by ART; 2014-12-11, 14:54.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Przelicz sobie to jeszcze raz dokładnie bo jak do tego brewkita dorzucisz jeszcze 5 kg słodu i 1 kg glukozy to na mój łeb wyjdzie coś cholernie mocnego.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Grulas
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.12
      • 8

      #3
      Haha, zle to ujalem, tego slodu dosypal bym kilogram, tylko chodzi mi o to czy warto inwestowac w tenslod i czy warto robic takie polaczenie ? Gdyby ktos chcial udzielic udpoeiedzi ze lepiej sobie przesrutowac samemu, z gory mowie ze srutownicy nie mam i poki co nie wchodzi to w gre.

      Comment

      • KapitanPlaneta
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.11
        • 69

        #4
        Ja w piwowarstwie jestem nowy (ale w domowych alkoholach już nie). Takie łączenie brewkita ze słodem i jeszcze glukozą jakoś niespecjalnie może wyjść (nie mówiąc już o mocy)... Skoro masz duży gar to zrób coś standardowego na początek... Kup 5,5kg słodu (może być 5kg pale ale, a reszta jakiś np karmelowe), trochę chmielu (ile tam lubisz, najlepiej odmiany supegoryczkowe i nowoczesne aromatyczne - fajnie zasłaniają błędy) i zrób PA, APA, IPA, AIPA - według preferencji.

        @edit: śrutowanie sobie odpuść - dużo roboty, dużo kasy. Tylko masz ten minus, że słód śrutowany się szybko psuje, więc trzeba zamawiać na bieżąco.
        Last edited by KapitanPlaneta; 2014-12-11, 17:56.

        Comment

        • Puszek_72
          Porucznik Browarny Tester
          • 2012.02
          • 269

          #5
          Jak ma być prosto to brewkit i ekstrakt słodowy bym proponował zamiast glukozy.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Co chcesz zrobić z tum słodem?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Puszek_72
              Porucznik Browarny Tester
              • 2012.02
              • 269

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Puszek_72 Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak ma być prosto to brewkit i ekstrakt słodowy bym proponował zamiast glukozy.
              Zastosowałem za duży skrót myślowy, zdecydowanie skrót do reszty się nie będę upierał .
              Brewkit się rozpuszcza w wodzie i dodaje cukier lub glukoze lub ekstrakt słodowy
              Jak masz słód musisz zrobić zacierać, filtrować itp
              Nie bardzo widać co chcesz zyskać w swoim planie kit + plus trochę słodu?

              Jak ma być szybko i łatwo to kit, jak masz ochotę poświecić trochę czasu to słód, drożdże i chmiel

              Comment

              • grekab
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.08
                • 66

                #8
                Tak jak koledzy, też proponuję kit + płynny ekstrakt słodowy. Robiłem tak moje pierwsze piwko. Robota prawie żadna, a 23 litry piwka będzie
                Młody piwowar

                Comment

                • pyton1983
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.10
                  • 18

                  #9
                  Ewentualnie możesz dochmielić na zimno tego kita plus ekstrakt.

                  Comment

                  • Grulas
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.12
                    • 8

                    #10
                    Dzieki wszystkim za odpowiedz! No dobre, chmielienie na zimno czyli wrzucenie chmielu przed fermentacja do gotowego ekstraktu tak? a tak swoja droga, dobre w ogole wychodzi to piwo z tego kitu czy do Kitu ? Dobrac jakis konkretny plynny ekstrakt slodu(widzialem ze jest kilka) pod kit pale ale, czy obojetnie ? Sory ze was tak mecze takimi glupotami ale nie chce sie rozczarowac pierwsza warka

                    Comment

                    • grekab
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.08
                      • 66

                      #11
                      Mi i moim znajomym którzy pili po raz pierwszy piwko domowe IPA z Coopersa bardzo smakowało. Ja użyłem słodu niechmielonego produkowanego w czechach ( Bruntal) 1,7 kg i nic więcej. Słod i kit był kupiony w sklepie Browamatora.
                      Młody piwowar

                      Comment

                      • KapitanPlaneta
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.11
                        • 69

                        #12
                        Ja nigdy nie piłem piwa z kitu, więc się nie wypowiadam.

                        Chmielenia są następujące:
                        Chmielenie na gorycz: około 60min przed końcem gotowania,
                        Chmielenie na aromat: 30 -0 min przed końcem gotowania(w zależności od czasu wychodzą różne aromaty)
                        Chmielenie na zimno: po, albo na końcu fermentacji (najczęściej na fermentacji cichej) 6-3 dni do rozlewu i butelkowania
                        Last edited by KapitanPlaneta; 2014-12-11, 21:36.

                        Comment

                        • barsliw
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.08
                          • 289

                          #13
                          temat jakich wiele, czyli pierwsze piwko

                          Przede wszystkim to poczytaj jeszcze dużo nim sie za to weźmiesz. Chmielenie na zimno to wrzucenie chmielu po fermentacji burzliwej. Czy to do tego samego fermentora czy po przelaniu piwa do drugiego.
                          Czytać !!!
                          Last edited by barsliw; 2014-12-11, 21:36.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KapitanPlaneta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja nigdy nie piłem piwa z kitu, więc się nie wypowiadam.

                            Chmielenia są następujące:

                            Chmielenie na aromat: 30 -0 min przed końcem gotowania(w zależności od czasu wychodzą różne aromaty)
                            Raczej 30min na smak
                            0min na aromat
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Jankos
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.01
                              • 35

                              #15
                              Ja też jestem świeży w temacie (pierwsza warka uwarzona tydzień temu) i powiem Ci tak od siebie: olej ten brewkit i zacznij od razu od zacierania. Moim zdaniem to esencja piwowarstwa domowego i cała frajda właśnie w warzeniu z zacieraniem

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X