Witam wszystkich muszę poprosić was o radę, tak na szybko Cascade Pale Ale wyszło 14 blg
-tydzień fermentacji burzliwej w 18C następnie przestało bulkać, piana się zgubiła, i blg przestało spadać a stanęło na 5blg więc przelałem na cichą, smak ok.
-na cichej fermentacja się obudziła, temp 18C, pokazały się połacie piany, zaczęło bulkać co 3min ale blg nie spadało, postanowiłem przedłużyć cichą o tydzień.
I teraz po dwóch tygodniach cichej 4BLG w dwa tygodnie spadło tylko 1BLG, połacie piany dalej są, bulka dalej co 3min, w środku fermentora śmierdzi strasznie a) kanalizacją b) jakąś siarką (tak ma być ?) piwko nie kwaśne ale nie smakuje już tak dobrze jak po burzliwej
Co radzicie dalej z tym robić, kanał, czy butelkować ?
Słód Pale ale 2kg
Słód Wiedeński 1kg
Słód Monachijski 1kg
Słod Crystal 150 0,3kg
Chmiel Cascade 130g
Drożdże brew2go.
#pierwszawarka
-tydzień fermentacji burzliwej w 18C następnie przestało bulkać, piana się zgubiła, i blg przestało spadać a stanęło na 5blg więc przelałem na cichą, smak ok.
-na cichej fermentacja się obudziła, temp 18C, pokazały się połacie piany, zaczęło bulkać co 3min ale blg nie spadało, postanowiłem przedłużyć cichą o tydzień.
I teraz po dwóch tygodniach cichej 4BLG w dwa tygodnie spadło tylko 1BLG, połacie piany dalej są, bulka dalej co 3min, w środku fermentora śmierdzi strasznie a) kanalizacją b) jakąś siarką (tak ma być ?) piwko nie kwaśne ale nie smakuje już tak dobrze jak po burzliwej
Co radzicie dalej z tym robić, kanał, czy butelkować ?
Słód Pale ale 2kg
Słód Wiedeński 1kg
Słód Monachijski 1kg
Słod Crystal 150 0,3kg
Chmiel Cascade 130g
Drożdże brew2go.
#pierwszawarka
Comment