Przedłużająca się fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kamx
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 8

    Przedłużająca się fermentacja

    Witam wszystkich muszę poprosić was o radę, tak na szybko Cascade Pale Ale wyszło 14 blg
    -tydzień fermentacji burzliwej w 18C następnie przestało bulkać, piana się zgubiła, i blg przestało spadać a stanęło na 5blg więc przelałem na cichą, smak ok.
    -na cichej fermentacja się obudziła, temp 18C, pokazały się połacie piany, zaczęło bulkać co 3min ale blg nie spadało, postanowiłem przedłużyć cichą o tydzień.

    I teraz po dwóch tygodniach cichej 4BLG w dwa tygodnie spadło tylko 1BLG, połacie piany dalej są, bulka dalej co 3min, w środku fermentora śmierdzi strasznie a) kanalizacją b) jakąś siarką (tak ma być ?) piwko nie kwaśne ale nie smakuje już tak dobrze jak po burzliwej

    Co radzicie dalej z tym robić, kanał, czy butelkować ?

    Słód Pale ale 2kg
    Słód Wiedeński 1kg
    Słód Monachijski 1kg
    Słod Crystal 150 0,3kg
    Chmiel Cascade 130g
    Drożdże brew2go.

    #pierwszawarka
    Last edited by Kamx; 2014-12-11, 21:02.
  • kordzio1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.01
    • 18

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamx Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam wszystkich muszę poprosić was o radę, tak na szybko Cascade Pale Ale wyszło 14 blg
    -tydzień fermentacji burzliwej w 18C następnie przestało bulkać, piana się zgubiła, i blg przestało spadać a stanęło na 5blg więc przelałem na cichą, smak ok.
    -na cichej fermentacja się obudziła, temp 18C, pokazały się połacie piany, zaczęło bulkać co 3min ale blg nie spadało, postanowiłem przedłużyć cichą o tydzień.

    I teraz po dwóch tygodniach cichej 4BLG w dwa tygodnie spadło tylko 1BLG, połacie piany dalej są, bulka dalej co 3min, w środku fermentora śmierdzi strasznie a) kanalizacją b) jakąś siarką (tak ma być ?) piwko nie kwaśne ale nie smakuje już tak dobrze jak po burzliwej

    Co radzicie dalej z tym robić, kanał, czy butelkować ?

    Słód Pale ale 2kg
    Słód Wiedeński 1kg
    Słód Monachijski 1kg
    Słod Crystal 150 0,3kg
    Chmiel Cascade 130g
    Drożdże brew2go.

    #pierwszawarka
    Jeśli kojarzy Ci się z kanalizą to pewnie zakażenie bakteryjne, przy czym zapachy "siarkowe" są do siebie dość podobne i można je pomylić czasami.
    Drożdżę podczas fermentacji produkują różne związki siarkowe, które potrafią śmierdzieć, jednak powinny one ulec redukcji podczas leżakowania lub jeszcze podczas klarowania "na cichej", ponoć można to przyspieszyć wrzucając do fermentora coś miedzianego (po uprzednim zdezynfekowaniu). Produkcja większej ilości "siareczki" może być cechą danego szczepu, albo spowodowana stresem drożdży, jednak mi ten zapach zazwyczaj kojarzył się raczej z jajeczkiem (ewentualnie z małą domieszką skarpet ).
    Przy czym zapach ten pojawiał się już przy burzliwej - lekko wyczuwalny przy rurce, a później stopniowo malał.

    Jeśli u Ciebie piwo po burzliwej pachniało normalnie, a dopiero po przelaniu zaczęło śmierdzieć to zakładam, że jest to niestety infekcja i zapach ten nie ustąpi.
    Jeśli masz wątpliwości to możesz spróbować poczekać, albo wrzucić coś miedzianego do wiadra.

    Jeśli nie masz wolnych pojemników fermentacyjnych to ja raczej wylałbym wszystko do kibla, sprzęt porządnie zdezynfekował i spróbował od nowa.

    Comment

    • Kamx
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 8

      #3
      Dzięki, planuje kompromis, 15 zabutelkuje z ciekawości a resztę wyleje, planuje dać 6gr glukozy na butelkę nie za dużo przy tak niskim od-fermentowaniu ?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Dla spokojności nerwów daj 3g na but
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Kamx
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.11
          • 8

          #5
          Albo moja cierpliwość skończyła się o jeden dzień za szybko albo otwarcie fermentora pomogło fermentacji się "zamknąć" bo widzę że piana praktycznie znikła, przestało bulkać, zapach jakby mniej odrzucający.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Dla spokojności nerwów daj 3g na but
          Oczywiście że 3g na butelkę, pomyliło mi się wcześniej z tymi 6g, to była wartość na litr. zastanawiam się czy nie dać nawet mniej, bo będzie leżakowało w 16C i zgodnie z kalkulatorem powinienem dać 75g na 15L

          Comment

          • Deuce502
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.06
            • 47

            #6
            Ja bym na Twoim miejscu raczej zabutelkował. Z moim pierwszym piwem miałem podobny problem, po cichej waliło kanalizacją całkiem mocno. Postanowiłem jednak zabutelkować. Wiadomo, pierwsze piwo żal wylać. Bo miesiącu leżakowania zapach był mniej intensywny, ale nadal wyczuwalny. Po czterech miesiąc jednak ustąpił do stopnia ledwo wyczuwalnego.

            Comment

            • Kamx
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.11
              • 8

              #7
              Piwo rozlane do 30 butelek z 80gr glukozy, zmierzone blg prawie 3, jedna butelka zdegustowana i w zasadzie nie czuć w niej tych zapachów kanalizy czy siarki,jakoś już po przelaniu się to zneutralizowało albo podświadomie nie chce tego czuć , za to na pierwszy plan wychodzi aromat cascade. Teraz w 17C czekam na pierwszy gaz.

              Dzięki za pomoc.

              Comment

              • Kamx
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.11
                • 8

                #8
                edycja ostatniego posta:

                Jedyne co mnie frapuje to wykryta nieszczelność kapsla na jednej z butelek (słychać było syczenie z kapsla), boje się że to nie jednostkowy przypadek i gaz ucieknie, a nie ma tego jak sprawdzić teraz, kapslowałem butelki piwa kult kapslownica emily. Ale to już sprawdzę za tydzień kontrolnie czy gaz ucieka, mam kontrolną butelkę pet.

                Pozdrawiam.
                Last edited by Kamx; 2014-12-15, 11:10.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X