Szykuję się do pierwszej warki. Mam jednak pewne wątpliwości. W jedynym miejscu gdzie mógłbym to teraz zrobić jest grzyb na ścianie, więc pewnie i zarodniki pleśni w powietrzu. Czy duże jest niebezpieczeństwo, że zepsuje, zakazi on fermentujące piwo? Czy są jakieś sposoby żeby zmniejszyć ryzyko zakażenia? Czytałem, że jedną z metod na walkę z zarodnikami jest ozonator, tylko czy nie miał by on złego wpływu na sam proces robienia piwa, np. na drożdże?
Grzyb na ścianie a fermentacja
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi...chmura grzybowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziNa chmurę grzybową, to raczej nie ma rady, pamiętam z lekcji PO (przysposobienia obronnego, info dla kolegów mniej dojrzałych) .Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
Comment