Cicha fermentacja - odgazowywać czy nie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jankos
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.01
    • 35

    Cicha fermentacja - odgazowywać czy nie?

    Piwo stoi na cichej fermentacji trzeci dzień, w szczelnie zamkniętym fermentorze (w rurki fermentacyjne się nie bawię). Wieko napuchło, więc upuściłem trochę gazu z fermentora. I teraz pytanie - czy dobrze zrobiłem? Tzn. czy na cichej takie praktyki są dopuszczalne, czy lepiej nie odgazowywać?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Jeśli by miało wywalić to lepiej "odgazowywać'
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Jankos
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.01
      • 35

      #3
      Czy podczas cichej mogę zostawić "mikro" szczelinę, żeby gaz mógł sobie swobodnie ulatniać (tzn. nie domykać do końca pokrywy fermentora)? Zrobiłem tak podczas burzliwej, natomiast z tego co czytałem, to większość osób odradza tego typu praktyki na cichej.

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Ja po prostu nakładam pokrywę bez dociskania i działa - chociaż cichą robię bardzo rzadko, właściwie tylko jak nie odfermentuje na burzliwej.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        Przetwarzanie...
        X