Cicha fermentacja - odgazowywać czy nie?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jankos
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.01
    • 35

Cicha fermentacja - odgazowywać czy nie?

Piwo stoi na cichej fermentacji trzeci dzień, w szczelnie zamkniętym fermentorze (w rurki fermentacyjne się nie bawię). Wieko napuchło, więc upuściłem trochę gazu z fermentora. I teraz pytanie - czy dobrze zrobiłem? Tzn. czy na cichej takie praktyki są dopuszczalne, czy lepiej nie odgazowywać?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10810

Jeśli by miało wywalić to lepiej "odgazowywać'
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• Jankos
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.01
      • 35

Czy podczas cichej mogę zostawić "mikro" szczelinę, żeby gaz mógł sobie swobodnie ulatniać (tzn. nie domykać do końca pokrywy fermentora)? Zrobiłem tak podczas burzliwej, natomiast z tego co czytałem, to większość osób odradza tego typu praktyki na cichej.

Comment

• Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

Ja po prostu nakładam pokrywę bez dociskania i działa - chociaż cichą robię bardzo rzadko, właściwie tylko jak nie odfermentuje na burzliwej.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

Related Topics

Collapse

• woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 17:18
        • m2200
          Płatki dębowe na cichą.
          m2200
          Cześć,

uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
          2019-08-22, 18:29
        • rosiks
          Receptura na APA
          rosiks
          Witam,

Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
          Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
          Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
          2017-12-25, 19:52
        • Charlie44
          Pierwsze zlewanie na cichą.
          Charlie44
          Cześć wszystkim,

Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
          2018-10-22, 12:08
        • uszyniak13
          Potrzebna pomoc. burzliwa fermentacja
          uszyniak13
          Dzień dobry wszystkim.
          Z góry przepraszam, jeśli podobny temat był już poruszany ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
          Podjąłem się wyzwania uwarzenia pierwszego piwa. Starałem się poczytać na forach jak to robić, oglądałem filmiki. Wiadomym jest, że stworzenie dobrego...
          2018-03-21, 17:39
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...