Chmielenie Bravo na zimno

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rozoliani6
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 39

    Chmielenie Bravo na zimno

    Mam w planach warzenie APA. Ponizej program chmielenia (12blg, 20l):

    8 g Bravo (0 min) (13,9% alpha acids)
    7 g Citra (30 min) (13,6 % alpha acids)
    7 g Citra (50 mins) (13,6% alpha acids)
    7 g Citra (55 min) (13,6% alpha acids)
    14 g Citra (chmielenie na zimno, 10 dni)

    Mam zapas Bravo i chetnie dorzuciłbym trochę na zimno. Czy chmiel goryczkowy Bravo nadaje sie do chmielenia na zimno i ewentualnie jakich efektów można sie spodziewać? Czy ma ktoś jakieś doświadczenie?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Moim zdaniem lepiej dać więcej Citry.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • rozoliani6
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.11
      • 39

      #3
      właśnie nie mam więcej citry i dlatego myslalem o bravo bo mam w zapasie

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        To chmiel bravo (bez tych wygibasów które i tak nic nie wniosą (chodzi o to zadawanie fragmentaryczne),a całą citre daj na cichą.

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Podobno Bravo na zimno daje aromaty przyprawowe i cytrusowe ale nie zbyt intensywne. Więc można użyć ale lepiej w połączeniu z czymś - w Twoim przypadku z Citrą.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          Przetwarzanie...