Znikająca piana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lotus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 89

    Znikająca piana

    Takie pytanie , po nalaniu piana jest ładna , drobno-pęcherzykowa , ale niestety po minucie , do dwóch , redukuje się do skromnej otoczki .
    A widząc w innych piwach , piękna piankę utrzymująca się do końca , chciałbym dowiedzieć się co ewetulanie robię złe .
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Najprostsze wyjaśnienie to brudna szklanka A tak na poważnie to poczytaj o substancjach wpływających na pianę, chociażby tutaj: http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-11.html i tu: http://www.browar.biz/forum/archive/...p/t-70212.html. Ja miałem problemy z pianą przy wydłużonej ponad 20 min przerwie białkowej i w piwach mocnych (powyżej 8% alk.).
    Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2014-12-20, 22:21.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotus Wyświetlenie odpowiedzi
      Takie pytanie , po nalaniu piana jest ładna , drobno-pęcherzykowa , ale niestety po minucie , do dwóch , redukuje się do skromnej otoczki .
      A widząc w innych piwach , piękna piankę utrzymująca się do końca , chciałbym dowiedzieć się co ewetulanie robię złe .
      Mam samochód, ale on jeździ trochę głośno, trochę wolno i trochę dużo pali. Dlaczego jest taki?
      W tym stylu zadałeś pytanie.
      Jakie to piwo, jak przeprowadzałeś proces? Na tej podstawie będzie można coś powiedzieć.
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      • lotus
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.01
        • 89

        #4
        Warka nr.5 :
        Zacieranie
        44-43 10 minut
        65-62 30 minut
        74-72 20 minut
        zasyp 3,5kg na 18 litrów wody - 10 blg
        Czyli warzone teoretycznie z przerwą białkową , piana przy nalaniu ładna , ale szybko znikał .

        Warka nr6. :
        Zacieranie :
        zadane na wodę 50 stopni - 10 minut
        68-64 40 minut
        74-72 30 minut
        Zasyp 4,5 kg na 20l wody - blg 12
        Piana jak w warce poprzedniej - znika

        Warka 7 , żytnie
        Zacieranie :
        Wsypane do wody o temperaturze 65-67.
        35 minut w 64-62
        25 minut w 72-70
        Zasyp 5,5 kg na 20 wody - blg 14
        Piana j.w. chociaż tu był wielki problem z filtrowaniem .

        Warka 8
        Wsypane do wody o temp. 68
        Zacieranie 90 minut - 63-68 .
        zasyp 6,5 kg na 20 litrów + plus cukier
        Nastąpiła zmiana sposobu filtracji , wywaliłem wężyk a podziurkowałem jeden fermentator , wiec wydajność skoczyła niebotycznie - 20 blg

        Piana - tak jak w każdym poprzednim.

        Wiec dlatego się pytam co może być źle . Może dlatego że każde piwo wychodzi mi lekko mętne i trzeba je w czasie warzenia klarować ?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotus Wyświetlenie odpowiedzi
          Warka nr.5 :

          Warka 8
          Wsypane do wody o temp. 68
          Zacieranie 90 minut - 63-68 .
          zasyp 6,5 kg na 20 litrów + plus cukier
          Nastąpiła zmiana sposobu filtracji , wywaliłem wężyk a podziurkowałem jeden fermentator , wiec wydajność skoczyła niebotycznie - 20 blg

          Piana - tak jak w każdym poprzednim.

          Wiec dlatego się pytam co może być źle . Może dlatego że każde piwo wychodzi mi lekko mętne i trzeba je w czasie warzenia klarować ?
          W życiu bym nie wrócił do zepsutego wiadra . Wydajność wzrosła bo dałeś cukier . Termometr sprawny?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • lotus
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.01
            • 89

            #6
            Wydajność wzrosła już bez cukru , samym dosłodzeniem podbiłem tylko o 2 blg .
            Termometr sprawny - mierze 2 różnymi i temperatury mi się pokrywają .

            Comment

            • Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotus Wyświetlenie odpowiedzi
              Wydajność wzrosła już bez cukru , samym dosłodzeniem podbiłem tylko o 2 blg .
              A zwróciłeś uwagę na taki drobny szczegół że zacieranie trwało około 50% dłużej? Dłuższe zacieranie = większa wydajność. Elementarne, mój drogi Watsonie
              Słuchaj anteksa - ja nigdy nie zamieniłbym filtratora z oplotu na dziurowane wiadro. Możesz mi wierzyć bo używałem obu metod filtracji, przez pewien czas zamiennie.
              A co do warki nr.5 to nie widzę tam przerwy białkowej (50-52*C), chyba że w czasie podgrzewania z ferulikowej (44*C) do scukrzającej (62*C).
              Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2014-12-21, 23:16.
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

              Comment

              • lotus
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2013.01
                • 89

                #8
                Dobra, może i tak, wydajność to efekt długiego zacierania , może i dla ciebie wężyk z oplotu jest lepszy - ale mi wciąż chodzi o coś innego "Sherlocku" o znikającą piane .
                A co do samej przerwy białkowej, to nigdzie nie jest powiedziane że musi być i jest jedynym gwarantem ładnej i efektownej piany , chyba że ?

                Comment

                • Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

                  #9
                  Poczytaj.
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

                    #10
                    Są szkoły które mówia że przerwa białkowa szkodzi pianie. Ja osobiście bardzo rzadko ja robię i pianę mam betonową. W najnowszym Piwowarze jest artykuł Doroty Chrapek na ten temat
                    ps jeszcze nie czytałem
                    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-12-23, 14:00.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • jacekan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.05
                      • 388

                      #11
                      Cytat:
                      Najmniejsze nawet ślady tłuszczu, detergentów, kłaczków ze ścierki na
                      ściankach naczynia są największym wrogiem piwa. Nawet śladowe ilości
                      zanieczyszczeń powodują opadanie piany. Zanim piwo trafi do kufla czy
                      szklanki, muszą być one opłukane w chłodnej wodzie, w przeciwnym razie
                      suche szkło przyspieszy wydzielanie się dwutlenku węgla i napój straci
                      ożywcze wartości.
                      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X