Witam! Znalazłem w sieci recepturę Nogne #100 Barley Wine. W związku z tym, że nigdy nie warzyłem z anglojęzycznej receptury i to także mój pierwszy raz z piwem o takim dużym zasypie mam kilka pytan (na samym dole). Byłbym wdzięczny za przeanalizowanie poniższej receptury i odpowiedzi! Dzięki!
Oto receptura:
OG: 1.097
FG: 1.018
SRM: 17.5
IBU: 100
90min boil
8.8kg Thom Fawcett Maris Otter
1kg Wheat Malt
200grams Chocolate Malt
Hops
48g 13%AA Chinook 90min
60.6g 10.5%AA Centinniel 15min
30.3g 15% Colombus 0min
30.3g 13%AA Chinook Dry hopped
Ferment at 68F / 20ºC. Ramp it up to complete fermentation.
WLP007 Dry English Ale Yeast. I made a 4L starter as per Tasty. I had a 3L starter already the day before and ramped it up to a 4L starter.
I did the stepped mash as per the show. The brewer stated he did a simpler mash on the show IIRC 63ºC 60min and then 72ºC 15min. The idea is to make it as dry as possible so I did the step mash thing from the show. I think that will be perfect.
Pytania:
1. Jaka ilość wody na start?
2. Co opisujący gościu rozumie przez „Ramp it up to complete fermentation”?
3. Myślicie, że można zaryzykować z drożdżami bez bawienia się w starter? (mam drożdze opisane w recepturze: WLP007 Dry English Ale Yeast, 1 fiolka)
4. Rozumiem, że poprzez „Centinniel” gość ma na myśli chmiel “Centennial”?
5. Czy macie jakieś porady dotyczące wysładzania z tak dużą ilością zasypu?
Oto receptura:
OG: 1.097
FG: 1.018
SRM: 17.5
IBU: 100
90min boil
8.8kg Thom Fawcett Maris Otter
1kg Wheat Malt
200grams Chocolate Malt
Hops
48g 13%AA Chinook 90min
60.6g 10.5%AA Centinniel 15min
30.3g 15% Colombus 0min
30.3g 13%AA Chinook Dry hopped
Ferment at 68F / 20ºC. Ramp it up to complete fermentation.
WLP007 Dry English Ale Yeast. I made a 4L starter as per Tasty. I had a 3L starter already the day before and ramped it up to a 4L starter.
I did the stepped mash as per the show. The brewer stated he did a simpler mash on the show IIRC 63ºC 60min and then 72ºC 15min. The idea is to make it as dry as possible so I did the step mash thing from the show. I think that will be perfect.
Pytania:
1. Jaka ilość wody na start?
2. Co opisujący gościu rozumie przez „Ramp it up to complete fermentation”?
3. Myślicie, że można zaryzykować z drożdżami bez bawienia się w starter? (mam drożdze opisane w recepturze: WLP007 Dry English Ale Yeast, 1 fiolka)
4. Rozumiem, że poprzez „Centinniel” gość ma na myśli chmiel “Centennial”?
5. Czy macie jakieś porady dotyczące wysładzania z tak dużą ilością zasypu?
Comment