Pierwsze Barley Wine-klon Nogne #100

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • khalid
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.08
    • 14

    Pierwsze Barley Wine-klon Nogne #100

    Witam! Znalazłem w sieci recepturę Nogne #100 Barley Wine. W związku z tym, że nigdy nie warzyłem z anglojęzycznej receptury i to także mój pierwszy raz z piwem o takim dużym zasypie mam kilka pytan (na samym dole). Byłbym wdzięczny za przeanalizowanie poniższej receptury i odpowiedzi! Dzięki!

    Oto receptura:
    OG: 1.097
    FG: 1.018
    SRM: 17.5
    IBU: 100
    90min boil

    8.8kg Thom Fawcett Maris Otter
    1kg Wheat Malt
    200grams Chocolate Malt

    Hops
    48g 13%AA Chinook 90min
    60.6g 10.5%AA Centinniel 15min
    30.3g 15% Colombus 0min
    30.3g 13%AA Chinook Dry hopped

    Ferment at 68F / 20ºC. Ramp it up to complete fermentation.

    WLP007 Dry English Ale Yeast. I made a 4L starter as per Tasty. I had a 3L starter already the day before and ramped it up to a 4L starter.

    I did the stepped mash as per the show. The brewer stated he did a simpler mash on the show IIRC 63ºC 60min and then 72ºC 15min. The idea is to make it as dry as possible so I did the step mash thing from the show. I think that will be perfect.

    Pytania:
    1. Jaka ilość wody na start?
    2. Co opisujący gościu rozumie przez „Ramp it up to complete fermentation”?
    3. Myślicie, że można zaryzykować z drożdżami bez bawienia się w starter? (mam drożdze opisane w recepturze: WLP007 Dry English Ale Yeast, 1 fiolka)
    4. Rozumiem, że poprzez „Centinniel” gość ma na myśli chmiel “Centennial”?
    5. Czy macie jakieś porady dotyczące wysładzania z tak dużą ilością zasypu?
  • rafael52
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 478

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khalid Wyświetlenie odpowiedzi
    1. Jaka ilość wody na start?
    Na taki zasyp wypadało by dać 30 L wody. Jeżeli pomieścisz to wszystko w garze. Słód też swoje zajmie. Zacierałem kiedyś coś podobnego (DIPA) i musiałem zmniejszyć ilość wody, dałem ok 2 - 2,5 L/kg i też poszło.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khalid Wyświetlenie odpowiedzi
    2. Co opisujący gościu rozumie przez „Ramp it up to complete fermentation”?
    Prawdopodobnie chodzi o utrzymywanie temperatury brzeczki na poziomie 20 st. C, aż do zakończenia fermentacji.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khalid Wyświetlenie odpowiedzi
    3. Myślicie, że można zaryzykować z drożdżami bez bawienia się w starter? (mam drożdze opisane w recepturze: WLP007 Dry English Ale Yeast, 1 fiolka)
    Zaryzykować można, ale raczej nic dobrego z tego nie wyjdzie.
    Dobry starter na pewno się przyda drożdżom.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khalid Wyświetlenie odpowiedzi
    4.Rozumiem, że poprzez „Centinniel” gość ma na myśli chmiel “Centennial”?
    Tak.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khalid Wyświetlenie odpowiedzi
    5. Czy macie jakieś porady dotyczące wysładzania z tak dużą ilością zasypu?
    A w czym chcesz to zrobić?
    Wiadro i wkład z fałszywym dnem, czy sraczwężyk?

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      1. Na 10 kg słodu to tak z 25-30 l. 2. Wydaje mi się że chodzi o podwyższenie temperatury w końcowej fazie fermentacji. 3. Przy tak mocnym piwie w żadnym wypadku. 4. Tak. 5. Nie za długo żeby nie rozrzedzić brzeczki przed warzeniem (kontroluj Blg) i nie wypłukać tanin ze słodu. Z wysłodzin możesz uwarzyć stouta.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • khalid
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.08
        • 14

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafael52 Wyświetlenie odpowiedzi

        A w czym chcesz to zrobić?
        Wiadro i wkład z fałszywym dnem, czy sraczwężyk?
        Mam sraczwężyk. Niestety nie za długi (jakieś 50cm).

        Comment

        • rafael52
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.12
          • 478

          #5
          W tym przypadku jest to lepsze rozwiązanie niż wkład z fałszywym dnem, ponieważ zaoszczędzisz trochę miejsca w wiadrze.
          Nie przesadź z ilością wody do zacierania, żeby się to później zmieściło w wiadrze i zostało jeszcze trochę miejsca. Najlepiej sprawdź to przed zacieraniem, żebyś się nie zdziwił tak jak ja, że nagle miejsca w wiadrze brakuje.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X