Drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

    Drożdże

    Witam

    Powoli przygotowuje się do 2 warki. Chciałbym zrobić portera (bardzo lubię ten styl).

    Jakie drożdże wybrać? Lagerowe w ogóle odpadają, bo nie dam rady utrzymać takiej temperatury (a na zabawy z lodówkami nie mam czasu, ani ochoty). Także będzie to na pewno porter imperialny, a nie bałtycki. W domu mam 20stopni+, więc potrzebuję czegoś wytrzymałego.

    Kolejna sprawa to ilość tych drożdży. Osobiście nie rozumiem zależności jakości piwa do ilości zadanych drożdży, ale wszyscy się upierają o istnieniu takiej korelacji... Więc ile??

    Ze starterami bawić mi się nie chce - jak widzę teksty na ten temat to ręce opadają. Wymyśliłem więc taki sposób: przed gotowaniem brzeczki, wezmę z 0,5 l, szybko zagotuje, przeleje do 2 butelek 0,7, ostudzę, dopełnię przegotowaną wodą i zadam drożdże w jakiś 25stopniach. Jak liczę to: zagotowanie brzeczki 2,5h; gotowanie 1,5h, studzenie na balkonie nie pamiętam już, ale z 5h to było. Więc wychodzi 9h na namnożenie się : niby nie wiele, ale w rozcieńczonej brzeczce o małej powierzchni coś już powinno się zadziać. Jak robiłem wino to, takie rzeczy robiłem 1-2 dni ;/ Jest sens się bawić w takie coś?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Kup 2 saszetki Danstar Nottingham, uwodnij w/g instrukcji na opakowaniu, dodaj do portera i czekaj...

    Reszta jak w przepisach na portera
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • KapitanPlaneta
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 69

      #3
      z danstarami mam słabe doświadczenia z 1wszej warki... Kipiało mi 3 razy;/ Ale fakt- mimo wysokiej temperatury nie czuć alkoholu w ogóle (a blg mam 17,5/1,5)
      Ostatnia zmiana dokonana przez KapitanPlaneta; 2014-12-21, 19:00.

      Comment

      • Robler
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.05
        • 35

        #4
        Nie ma sensu się bawić w to co opisałeś, czas podziału jednej komórki drożdzy w tej temperaturze to ok 7 h a trzeba jeszcze uwzględnić czas jaki suche drożdze potrzebują na dojście do siebie więc w najlepszym przypadku uda Ci się podwoić ich liczbę. Najlepiej będzie użyć dwóch opakowań.

        Comment

        • KapitanPlaneta
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.11
          • 69

          #5
          Ehhh przez pomyłkę zamówiłem 1 paczkę drożdży Abbaye. Napisałem już na piwo.org zapytanie o gęstwę, ale pewnie nie dostanę. W takiej sytuacji co najlepiej zrobić? Starter z soku jabłkowo-pożeczkowego (takowy akurat mam - tłoczony), te moje wymysły, czy olać sprawę?

          Comment

          Przetwarzanie...
          X