Witam serdecznie!
Planuje uwarzac moja pierwsza warke piwa. Wczesniej zrobilem dwie "warki" cydru wiec pierwsze doswiadczenia jakies juz zebralem (obie wyszly super!).
----------------------------
Co chcę osiagnac:
Moim idealem piwa pszenicznego jest
Franziskaner Weissbier
na drugim miejscu stawiam pszeniczne z Bierhalle (lecz jest dla mnie wyraznie za malo pelne, zbyt wodniste)
Pszeniczne dla mnie to 3 smaki: bananowy, gozdzikowi, kwaskowy
Moja preferencja to maksymalna bananowosc, wyczuwalny gozdzik i mozliwie najnizsza kwaskowsc i takie wlasnie piwo chcialbym osiagnac.
----------------------------
Chce uwarzyc je z ekstraktow WES (1.7kg chmielony pszeniczny + 1,7kg pszeniczny niechmielony) przy 22 litrach brzeczki - chce aby piwo bylo troche pelniejsze. Szacuje BLG na jakies 12,3 przy tych parametrach ? Czy dobrze licze, ze 3,4kg ekstraktu to (ktory daje 80% czyli 2720) co przy 22 litrach daje 12,3 ?
Chce uzyc plynnych drozdzy wyeast 3068 (sa niestety drogie ale czytalem ze najlepsze jezeli zalezy nam na bananowosci) dodajac pol objetosci fiolki! Ponoc stosowanie techniki zadawania zbyt malej ilosci drozdzy przy piwach pszenicznych skutkuje ich "wysilkiem" przy intensywnym namnazaniu co powoduje wydzielanie wiekszej ilosci pozadanych przy piwach pszenicznych estrow. (Druga polowe uzylbym po miesiacu do kolejnej warki o ile pierwsza bylaby ok)
Temperatura fermentacji - 22 stopnie (ponoc przy tej temperaturze najwyzsza bananowosc), po burzliwej zlac do butelek z dodatkiem 10gr glukozy na 1 litr. Kolejno tydzien w temperaturze pokojowej i dalej do piwnicy - w sumie miesiac lezakowania.
Jakies uwagi? Porady? Z gory dziekuje za pomoc!
Planuje uwarzac moja pierwsza warke piwa. Wczesniej zrobilem dwie "warki" cydru wiec pierwsze doswiadczenia jakies juz zebralem (obie wyszly super!).
----------------------------
Co chcę osiagnac:
Moim idealem piwa pszenicznego jest
Franziskaner Weissbier
na drugim miejscu stawiam pszeniczne z Bierhalle (lecz jest dla mnie wyraznie za malo pelne, zbyt wodniste)
Pszeniczne dla mnie to 3 smaki: bananowy, gozdzikowi, kwaskowy
Moja preferencja to maksymalna bananowosc, wyczuwalny gozdzik i mozliwie najnizsza kwaskowsc i takie wlasnie piwo chcialbym osiagnac.
----------------------------
Chce uwarzyc je z ekstraktow WES (1.7kg chmielony pszeniczny + 1,7kg pszeniczny niechmielony) przy 22 litrach brzeczki - chce aby piwo bylo troche pelniejsze. Szacuje BLG na jakies 12,3 przy tych parametrach ? Czy dobrze licze, ze 3,4kg ekstraktu to (ktory daje 80% czyli 2720) co przy 22 litrach daje 12,3 ?
Chce uzyc plynnych drozdzy wyeast 3068 (sa niestety drogie ale czytalem ze najlepsze jezeli zalezy nam na bananowosci) dodajac pol objetosci fiolki! Ponoc stosowanie techniki zadawania zbyt malej ilosci drozdzy przy piwach pszenicznych skutkuje ich "wysilkiem" przy intensywnym namnazaniu co powoduje wydzielanie wiekszej ilosci pozadanych przy piwach pszenicznych estrow. (Druga polowe uzylbym po miesiacu do kolejnej warki o ile pierwsza bylaby ok)
Temperatura fermentacji - 22 stopnie (ponoc przy tej temperaturze najwyzsza bananowosc), po burzliwej zlac do butelek z dodatkiem 10gr glukozy na 1 litr. Kolejno tydzien w temperaturze pokojowej i dalej do piwnicy - w sumie miesiac lezakowania.
Jakies uwagi? Porady? Z gory dziekuje za pomoc!
Comment