Milk Stout - pytania do recepturę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zohan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 6

    #1

    Milk Stout - pytania do recepturę

    Witam
    Planuję po Świętach uwarzyć Sweet Stouta. Po przejrzeniu receptur i asortymentu sklepu, w którym się zaopatruję wyszło mi coś takiego:
    Zasyp:
    4,0 kg Pale Ale Strzegom,
    0,75 kg Karmelowy jasny Strzegom
    0,5 pszeniczny Strzegom
    0,5 płatki owsiane błyskawiczne
    0,35 jęczmień palony Strzegom
    0,25 czekoladowy 1200 Strzegom

    dodatki : laktoza 0,5- 0,75 kg ( dodana pod koniec gotowania)

    Zacieranie:w 18 litrach wody 68oC - przez 60 minut
    podgrzanie do 78o C
    wysładzanie do uzyskania ok 25l.

    Chmielenie: 25 gram Marynki na 60 minut
    25 gram Lubelskiego na 20 minut

    Drożdże: Safale S-04
    Celuję w 22 litry i Blg ok 15 stopni. Ma być treściwie, słodko, mlecznie i czekoladowo

    Pytania:
    1 Czy jęczmień palony i słód czekoladowy zacierać czy dodać na koniec po negatywnej probie jodowej, przed mash outem? Czy może czkoladę zacierać a jęczmień palony dać na koniec zacierania?
    2. Ile dać tej laktozy żeby była wyczuwalna ale żeby nie wyszedł ulepek?
    3. Czy jest sens bawienia się w ten lubelski w 20 minucie w piwie w którym chmiel nie odgrywa znaczącej roli?

    Jako nowicjusz będę wdzięczny za wszystkie sugestie
    Ostatnia zmiana dokonana przez Zohan; 2014-12-23, 15:39.
  • metalsrem
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 239

    #2
    Niedawno robiłem milk stouta i wyszedł bardzo dobry i czekoladowy , jęczmień palony i czekoladowy dodałem po 60minutach zacierania później podgrzanie i 10 minut w 76 stopniach. Lektozy dodałem 0,5 kg i wyszło słodkie ale bez przesady, wiec jak chcesz większą słodycz to śmiało daj 0,75 kg, ulepku być nie powinno. Chmiel na aromat bym odpuścił sobie, wystarczy marynka na goryczke, oblicz tak na ok 25ibu to powinno być ok.
    Browar domowy SKOTAR

    Comment

    • Zohan
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 6

      #3
      Dzięki!

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Czechy, Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
        dadek
        Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
        2022-01-15, 03:06
      • darekd
        Wrowar, Black River
        darekd
        Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

        Oatmeal Stout, 4,6% alk.
        Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
        Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
        ...
        2024-12-30, 14:42
      • dadek
        Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
        dadek
        Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
        2023-09-30, 00:34
      • dadek
        Rumunia, Timişoara, Strada Gheorghe Doja 12, Mayerhoff Brauerei
        dadek
        Pomimo szumnej nazwy zawiedzie się ten kto spodziewa się znaleźć tu browar. To po prostu nieduża knajpka w narożu starej stylowej kamienicy w odległości kilku minut jazdy tramwajem (3 przystanki) z głównego dworca kolejowego Timişoara Nord.
        Knajpka mieści zaledwie 5 niedużych stolików,...
        2023-11-01, 19:58
      • Dukat_WSI
        Palony jęczmień w stoutach - czy daje odmienne efekty od palonego słodu?
        Dukat_WSI
        Bo historycznie wiadomo, że palony jęczmień został w ciemnych piwach wprowadzony jako dodatek niesłodowany, mający być tańszym substytutem ciemnego słodu. Bodajże Guinness rozpoczął stosowanie przytoczonego procederu.
        2017-02-10, 10:43
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...