Witam
Planuję po Świętach uwarzyć Sweet Stouta. Po przejrzeniu receptur i asortymentu sklepu, w którym się zaopatruję wyszło mi coś takiego:
Zasyp:
4,0 kg Pale Ale Strzegom,
0,75 kg Karmelowy jasny Strzegom
0,5 pszeniczny Strzegom
0,5 płatki owsiane błyskawiczne
0,35 jęczmień palony Strzegom
0,25 czekoladowy 1200 Strzegom
dodatki : laktoza 0,5- 0,75 kg ( dodana pod koniec gotowania)
Zacieranie:w 18 litrach wody 68oC - przez 60 minut
podgrzanie do 78o C
wysładzanie do uzyskania ok 25l.
Chmielenie: 25 gram Marynki na 60 minut
25 gram Lubelskiego na 20 minut
Drożdże: Safale S-04
Celuję w 22 litry i Blg ok 15 stopni. Ma być treściwie, słodko, mlecznie i czekoladowo
Pytania:
1 Czy jęczmień palony i słód czekoladowy zacierać czy dodać na koniec po negatywnej probie jodowej, przed mash outem? Czy może czkoladę zacierać a jęczmień palony dać na koniec zacierania?
2. Ile dać tej laktozy żeby była wyczuwalna ale żeby nie wyszedł ulepek?
3. Czy jest sens bawienia się w ten lubelski w 20 minucie w piwie w którym chmiel nie odgrywa znaczącej roli?
Jako nowicjusz będę wdzięczny za wszystkie sugestie
Planuję po Świętach uwarzyć Sweet Stouta. Po przejrzeniu receptur i asortymentu sklepu, w którym się zaopatruję wyszło mi coś takiego:
Zasyp:
4,0 kg Pale Ale Strzegom,
0,75 kg Karmelowy jasny Strzegom
0,5 pszeniczny Strzegom
0,5 płatki owsiane błyskawiczne
0,35 jęczmień palony Strzegom
0,25 czekoladowy 1200 Strzegom
dodatki : laktoza 0,5- 0,75 kg ( dodana pod koniec gotowania)
Zacieranie:w 18 litrach wody 68oC - przez 60 minut
podgrzanie do 78o C
wysładzanie do uzyskania ok 25l.
Chmielenie: 25 gram Marynki na 60 minut
25 gram Lubelskiego na 20 minut
Drożdże: Safale S-04
Celuję w 22 litry i Blg ok 15 stopni. Ma być treściwie, słodko, mlecznie i czekoladowo
Pytania:
1 Czy jęczmień palony i słód czekoladowy zacierać czy dodać na koniec po negatywnej probie jodowej, przed mash outem? Czy może czkoladę zacierać a jęczmień palony dać na koniec zacierania?
2. Ile dać tej laktozy żeby była wyczuwalna ale żeby nie wyszedł ulepek?
3. Czy jest sens bawienia się w ten lubelski w 20 minucie w piwie w którym chmiel nie odgrywa znaczącej roli?
Jako nowicjusz będę wdzięczny za wszystkie sugestie
Comment