Milk Stout - pytania do recepturę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zohan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 6

    Milk Stout - pytania do recepturę

    Witam
    Planuję po Świętach uwarzyć Sweet Stouta. Po przejrzeniu receptur i asortymentu sklepu, w którym się zaopatruję wyszło mi coś takiego:
    Zasyp:
    4,0 kg Pale Ale Strzegom,
    0,75 kg Karmelowy jasny Strzegom
    0,5 pszeniczny Strzegom
    0,5 płatki owsiane błyskawiczne
    0,35 jęczmień palony Strzegom
    0,25 czekoladowy 1200 Strzegom

    dodatki : laktoza 0,5- 0,75 kg ( dodana pod koniec gotowania)

    Zacieranie:w 18 litrach wody 68oC - przez 60 minut
    podgrzanie do 78o C
    wysładzanie do uzyskania ok 25l.

    Chmielenie: 25 gram Marynki na 60 minut
    25 gram Lubelskiego na 20 minut

    Drożdże: Safale S-04
    Celuję w 22 litry i Blg ok 15 stopni. Ma być treściwie, słodko, mlecznie i czekoladowo

    Pytania:
    1 Czy jęczmień palony i słód czekoladowy zacierać czy dodać na koniec po negatywnej probie jodowej, przed mash outem? Czy może czkoladę zacierać a jęczmień palony dać na koniec zacierania?
    2. Ile dać tej laktozy żeby była wyczuwalna ale żeby nie wyszedł ulepek?
    3. Czy jest sens bawienia się w ten lubelski w 20 minucie w piwie w którym chmiel nie odgrywa znaczącej roli?

    Jako nowicjusz będę wdzięczny za wszystkie sugestie
    Ostatnia zmiana dokonana przez Zohan; 2014-12-23, 15:39.
  • metalsrem
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 239

    #2
    Niedawno robiłem milk stouta i wyszedł bardzo dobry i czekoladowy , jęczmień palony i czekoladowy dodałem po 60minutach zacierania później podgrzanie i 10 minut w 76 stopniach. Lektozy dodałem 0,5 kg i wyszło słodkie ale bez przesady, wiec jak chcesz większą słodycz to śmiało daj 0,75 kg, ulepku być nie powinno. Chmiel na aromat bym odpuścił sobie, wystarczy marynka na goryczke, oblicz tak na ok 25ibu to powinno być ok.
    Browar domowy SKOTAR

    Comment

    • Zohan
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 6

      #3
      Dzięki!

      Comment

      Przetwarzanie...
      X