Pytanie o recepture

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • casuriot
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.02
    • 4

    #1

    Pytanie o recepture

    Witam.



    Mam zamiar uwarzyć piwo przy użyciu następujących składników:


    Słód Pilzneński chyba ze strzegomia 3kg
    Słód Pale Ale Weyermann 1kg
    Słód Pszeniczny ciemny Weyermann 1kg
    Słód Żytni karmelowy Weyermann 0,2kg
    Słód Carafa III Special Weyermann 0,2kg

    Chmiel Iunga 100g na gotowanie
    Chmiel Simcoe 100g na cichą
    Chmiel Cenntenial 30g na cichą

    Drożdże Safale US-05

    Docelowo chce uzyskać warkę 18l

    Moje pytanie brzmi następująco:

    Czy 200g Carafa III Special wystarczy by piwo było dostatecznie ciemne i kiedy dodać ten słód podczas zacierania żeby było piwo jak najciemniejsze, ale nie dawało spalenizną?

    Jaki styl by takie piwo najbardziej przypominało lub pod jaki styl podlega ?

    Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Od 200 gramów nie będzie żadnej spalenizny.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • casuriot
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.02
      • 4

      #3
      A czy dostatecznie zabarwi to piwo ?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Ogólnie to ciężko to będzie wypić, więc kolorem to bym się najmniej przejmował.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          Jak chcesz dodać w gotowaniu?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • casuriot
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.02
            • 4

            #6
            Jakieś propozycje co można zmienić w tym zasypie?

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Zasyp ujdzie, problemem będzie chmiel.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • maro86
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.06
                • 26

                #8
                Prosiłbym o feedback co do mojej receptury na American Stout (opartą o receptury http://www.piwo.org/topic/3664-back-...stout-owsiany/ i http://www.browar.biz/centrumpiwowar...n_stout_16_blg , oraz surowce dostępne w piwowinie ):

                4 kg Pale Ale
                0,25 kg płatki owsiane
                0,25 słód karmelowy ciemny
                0,5 kg słód Crystal
                0,125 kg słód Carafa
                Chmiele:
                50 g Sybilla 60 min - szyszka (zawartość alfa-kwasów: 5,0 %)
                25 g Cascade 15 min
                12 g Cascade 5 min
                12 g Citra 5 min
                Drożdże:
                http://www.sklep.piwowin.pl/SAFALE_S...mentis-70.html lub us 05 http://www.sklep.piwowin.pl/SAFALE_U...entis-181.html
                Zacieranie:
                67°C / 60 min, potem 10 minutowy mashout w temp 77 st C
                Ostatnia zmiana dokonana przez maro86; 2015-01-05, 00:10.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #9
                  I w czym problem?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • maro86
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.06
                    • 26

                    #10
                    Zasadniczo to w niczym.

                    Chciałem się upewnić że w nie wjdzie z tego słodki ulepek, albo dziwadło o spalonym smaku.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • dadek
                      Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                      dadek
                      Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                      2023-06-30, 00:55
                    • dadek
                      Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                      dadek
                      Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                      2023-11-17, 00:48
                    • smir
                      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                      smir
                      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                      ...
                      2021-05-24, 21:09
                    • darekd
                      Reichenbrand, [Ritterguts Gose] Lichtenhainer Ritterguts Weisse
                      darekd
                      Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
                      Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...
                      2022-10-17, 21:01
                    • dadek
                      Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                      dadek
                      Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                      2022-09-22, 23:52
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...