Pytanie o recepture

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • casuriot
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.02
    • 4

    Pytanie o recepture

    Witam.



    Mam zamiar uwarzyć piwo przy użyciu następujących składników:


    Słód Pilzneński chyba ze strzegomia 3kg
    Słód Pale Ale Weyermann 1kg
    Słód Pszeniczny ciemny Weyermann 1kg
    Słód Żytni karmelowy Weyermann 0,2kg
    Słód Carafa III Special Weyermann 0,2kg

    Chmiel Iunga 100g na gotowanie
    Chmiel Simcoe 100g na cichą
    Chmiel Cenntenial 30g na cichą

    Drożdże Safale US-05

    Docelowo chce uzyskać warkę 18l

    Moje pytanie brzmi następująco:

    Czy 200g Carafa III Special wystarczy by piwo było dostatecznie ciemne i kiedy dodać ten słód podczas zacierania żeby było piwo jak najciemniejsze, ale nie dawało spalenizną?

    Jaki styl by takie piwo najbardziej przypominało lub pod jaki styl podlega ?

    Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Od 200 gramów nie będzie żadnej spalenizny.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • casuriot
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.02
      • 4

      #3
      A czy dostatecznie zabarwi to piwo ?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Ogólnie to ciężko to będzie wypić, więc kolorem to bym się najmniej przejmował.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #5
          Jak chcesz dodać w gotowaniu?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • casuriot
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.02
            • 4

            #6
            Jakieś propozycje co można zmienić w tym zasypie?

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Zasyp ujdzie, problemem będzie chmiel.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • maro86
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.06
                • 26

                #8
                Prosiłbym o feedback co do mojej receptury na American Stout (opartą o receptury http://www.piwo.org/topic/3664-back-...stout-owsiany/ i http://www.browar.biz/centrumpiwowar...n_stout_16_blg , oraz surowce dostępne w piwowinie ):

                4 kg Pale Ale
                0,25 kg płatki owsiane
                0,25 słód karmelowy ciemny
                0,5 kg słód Crystal
                0,125 kg słód Carafa
                Chmiele:
                50 g Sybilla 60 min - szyszka (zawartość alfa-kwasów: 5,0 %)
                25 g Cascade 15 min
                12 g Cascade 5 min
                12 g Citra 5 min
                Drożdże:
                http://www.sklep.piwowin.pl/SAFALE_S...mentis-70.html lub us 05 http://www.sklep.piwowin.pl/SAFALE_U...entis-181.html
                Zacieranie:
                67°C / 60 min, potem 10 minutowy mashout w temp 77 st C
                Last edited by maro86; 2015-01-05, 00:10.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #9
                  I w czym problem?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • maro86
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.06
                    • 26

                    #10
                    Zasadniczo to w niczym.

                    Chciałem się upewnić że w nie wjdzie z tego słodki ulepek, albo dziwadło o spalonym smaku.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X