Witam wszystkich, po roku obserwowania forum, kompletowania sprzętu oraz przeczytaniu niezliczonej ilości artykułów, w końcu przyszedł czas na uwarzenie swojego pierwszego piwa W związku z tym prosiłbym o zweryfikowanie receptury oraz schematu zacierania oraz chmielenia. Na pierwsze piwo postanowiłem wybrać American Pale Ale. Planowana warka to 20 litrów i ok. 12 plato. Chciałbym żeby zasyp składał się z 4.5 kg słodu Pale Ale 5.5-7.5 EBC oraz 0.20 kg Pszenicznego Karmelowego 100-150 EBC obydwa ze Strzegomia. Zacieranie infuzyjne, jednotemperaturowe przez 45 min w 68 stopniach i potem podgrzanie do 76 stopni. Chmielenie:
-60 min - 10 g Iungi 11% aa
-30 min - 10 g Iungi 11% aa
-30 min - 10 g Rakau 10,7% aa
-10 min - 10 g Rakau 10,7% aa
-po włączeniu palnika 20 g - Cascade 5.3% aa
Być może dam jeszcze 20 g Rakau na cichą. Burzliwa 7 dni w 20 stopniach, burzliwa 14 dni w 18 stopniach. Czy coś budzi zastrzeżenia, jakie proponujecie zmiany, ewentualnie rady?
-60 min - 10 g Iungi 11% aa
-30 min - 10 g Iungi 11% aa
-30 min - 10 g Rakau 10,7% aa
-10 min - 10 g Rakau 10,7% aa
-po włączeniu palnika 20 g - Cascade 5.3% aa
Być może dam jeszcze 20 g Rakau na cichą. Burzliwa 7 dni w 20 stopniach, burzliwa 14 dni w 18 stopniach. Czy coś budzi zastrzeżenia, jakie proponujecie zmiany, ewentualnie rady?
Comment