Problem z ... kolegą

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • brooda
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 8

    #1

    Problem z ... kolegą

    Witajcie.
    Mam nietypowy problem.

    Jak wytłumaczyć koledze z którym warzę, że 5 dni na cichej (AIPA, 13Blg) to nieco za mało?
    Zeszło do 3 - 3,5 Blg, bulga może co 20 min , więc granaty tutaj nie są silnym argumentem. Według wersji kolegi, butelkowanie miałoby być za dwa dni i w tej wersji nie dawalibyśmy nic do refermentacji, coś by jeszcze z tego drożdżaki wyżarły, myślę, że wystarczajaco.
    Chmielenie na aromat: będzie herbatka przy rozlewie (jeśli ta zmienna ma jakieś znaczenie...)

    Mimo wszystko wydaje mi się, że coś jest nie tak. Dlatego pytam się bardziej zaprawionych w boju.
    Jakich innych argumentów mogę użyć (prócz niebezpieczeństwa wybuchu) do dowiedzenia, że 5 dni na cichej to słaby pomysł?
    A może nie jest to słaby pomysł?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Nie baw sie w herbatki tylko sypnij na cichą i po problemie
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • brooda
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 8

      #3
      Tego już nie zmienię raczej, nie sypnąłem przy zlewaniu, chcę wypróbować herbatkę.
      Ale co do tematu. Jakie skutki prócz granatów może mieć zbyt krótka cicha?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Klarowność, większy osad drożdżowy
        ps Ta herbatka na aromat?
        Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2015-01-01, 16:12.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • brooda
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.05
          • 8

          #5
          Tak, na aromat.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            W jaki sposób robisz taką herbatkę?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • brooda
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.05
              • 8

              #7
              W siateczce muślinowej / rajstopie gotuję chmiel. I robi się taki wywar, później to do rozlewu...

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • e-prezes
                Oldbridž Ale, Kukambera
                e-prezes
                Piszę o nim tylko dlatego, że delikatnie różniliśmy się z piwowarem w kwestii odbioru piwa. Wedle tego co mówił piwo tworzone z bazowego piwa (na untappdt pale ale) poprzez wrzucanie pokrojonych w ćwiatki świeżych ogórków do kega (tak zrozumiałem), choć być może chodzi o tank. Tak czy...
                2022-09-09, 15:55
              • m2200
                Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                m2200
                Witam,

                wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                2019-05-16, 17:06
              • ohdesu
                Piana przy cichej fermentacji
                ohdesu
                To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                2019-03-03, 14:39
              • bastion
                Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
                bastion
                Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
                2025-01-10, 21:09
              • dadek
                Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu
                dadek
                Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
                2025-01-03, 01:44
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...