Słód wędzony

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lotus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 89

    Słód wędzony

    Mam takie pytanko, bo planuję na przyszły tydzień uwarzyć czerwone wędzone , I teraz takie pytanie , czy jak dam 75% słodu wędzonego , to czy wędzonka nie będzie zbyt intensywna . A jak zmniejszyć ilość słodu wędzonego to do ilu % ?
    Pytam się bo na Browamator.pl jest informacja że może stanowić 100% zasypu, a na CP już że tylko 50 % - więc dopadły mnie wątpliwości co do słuszności mojego pomysłu .
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Słód słodowi nie równy. Jedne są mocniej a inne słabiej wędzone. Napisz jakiego chcesz użyć to będzie można coś doradzić.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • lotus
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.01
      • 89

      #3
      Generalnie mam 3 kg wędzony bukiem 3-6 EBC Weyermann i 1 kg Carared (R) 40-50 EBC Weyermann .

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Zależy jaką wędzonkę lubisz
        CP też podaje 100%
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • lotus
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.01
          • 89

          #5
          A przy tym jest 50% . http://www.browar.biz/centrumpiwowar...steinbach_1_kg
          Dlatego się zacząłem zastanawiać .

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Eksperymentuj i sprawdź co Ci pasuje.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              #7
              Steinbacha jest dużo mocniejszy w aromacie niż inne.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X