Cześć!
Zamierzam na dniach uwarzyć pierwszą pszenicę i tu moja prośba o sprawdzenie przepisu, poprawki, uwagi i rady
Proporcje na 10 l:
1,3 pszenicznego
0,8 pilzneńskiego
0,1 carahell
Mam wątpliwości co do przerw - 2 opcje. Pytanie która lepsza?
1) 42C - 30 min (sama pszenica)
64C - 30 min (po połączeniu)
72C - 30 min (i aż do negatywnej próby jodowej?)
2) 45C - 10 min
53C - 15 min
63C - 30 min
72C - 30 min
78 i filtracja
Chmielenie:
10/15g lubelskiego 60 czy 80 min?
Proszę o pomoc
Zamierzam na dniach uwarzyć pierwszą pszenicę i tu moja prośba o sprawdzenie przepisu, poprawki, uwagi i rady

Proporcje na 10 l:
1,3 pszenicznego
0,8 pilzneńskiego
0,1 carahell
Mam wątpliwości co do przerw - 2 opcje. Pytanie która lepsza?
1) 42C - 30 min (sama pszenica)
64C - 30 min (po połączeniu)
72C - 30 min (i aż do negatywnej próby jodowej?)
2) 45C - 10 min
53C - 15 min
63C - 30 min
72C - 30 min
78 i filtracja
Chmielenie:
10/15g lubelskiego 60 czy 80 min?
Proszę o pomoc

Comment