Prośba o sprawdzenie przepisu pszeniczniaka, rady

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • truckfighter
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.08
    • 5

    Prośba o sprawdzenie przepisu pszeniczniaka, rady

    Cześć!

    Zamierzam na dniach uwarzyć pierwszą pszenicę i tu moja prośba o sprawdzenie przepisu, poprawki, uwagi i rady

    Proporcje na 10 l:
    1,3 pszenicznego
    0,8 pilzneńskiego
    0,1 carahell

    Mam wątpliwości co do przerw - 2 opcje. Pytanie która lepsza?

    1) 42C - 30 min (sama pszenica)
    64C - 30 min (po połączeniu)
    72C - 30 min (i aż do negatywnej próby jodowej?)

    2) 45C - 10 min
    53C - 15 min
    63C - 30 min
    72C - 30 min
    78 i filtracja

    Chmielenie:
    10/15g lubelskiego 60 czy 80 min?

    Proszę o pomoc
  • Frittle
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 25

    #2
    To ma być weizen? Jeśli tak, to radziłbym drugą opcję zacierania, ale z pominięciem przerwy białowej - w końcu piwo ma być mętne. A i chmiel wrzuć na 60 minut gotowania. Dając na dłużej, piwo mogłoby mieć ściągającą gorączkę.
    Blog: http://piwnyrap.pl
    Facebook: https://www.facebook.com/PiwnyRap

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      A ja polecam pierwszą z jedną korektą - wsyp cały słód od początku. Dłuższa przerwa ferulikowa w okolicy 44* C dobrze zrobi weizenowym aromatom. O goryczkę przy użyciu Lubelskiego bym się nie martwił, nawet gotując 80 minut - z tym że nie ma sensu tak długo, ale wsyp 10 g bo z tego co widzę to wyjdzie Ci dość lekkie piwo więc tyle wystarczy. Napisz jakie drożdże - polecam Wyeast 3068 Weihenstephaner Weizen.

      Tutaj masz artykuł Andrzeja Sadownika o tym co, jak i dlaczego robić warząc piwo pszeniczne: http://www.browar.biz/artykuly.php?id=109&str=0
      Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2015-01-04, 01:12.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • truckfighter
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.08
        • 5

        #4
        Super, dzięki za rady Drożdży zapomniałem podać - będę robił na suchych WB06.

        Comment

        • jacekan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 388

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Frittle Wyświetlenie odpowiedzi
          To ma być weizen? Jeśli tak, to radziłbym drugą opcję zacierania,
          A pierwsza opcja, to według Ciebie do jakiego piwa jest?
          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2015-02-05, 18:48.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Moim skromnym zdaniem różnica między pierwszym a drugim przepisem będzie ŻADNA, czyli nierozpoznawalna w smaku dla nikogo.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #8
                No tak, @Krzysiu, masz zupełną rację. Patrzyłem na te sposoby zacierania i nie zauważyłem, że różnice już na granicy "czarów"
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

                  #9
                  Poza trzykrotnie dłuższą przerwą ferulikową.
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                  Comment

                  • xenon75
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.02
                    • 32

                    #10
                    45C -15min
                    55C-15min
                    62-30min
                    73-40min
                    78-wygrzew
                    Właśnie w tej chwili popijam swoją pszeniczkę :] z tej recepturki. chmiel lubelski
                    Pyszota :] mniamu mniamu

                    Comment

                    • Jimmy_jb
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.11
                      • 911

                      #11
                      Na przyszłość: zamiast podawać jaki chmiel napisz jakie drożdże bo w przypadku weizena to one mają większe znaczenie.
                      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X