Red ALE

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bartek3
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.01
    • 3

    #1

    Red ALE

    Witam
    Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość
    Ale tak na serio to szczerze i konkretnie ponieważ proszę o sugestie i podpowiedzi
    Chcę uwarzyć pierwszą mą warkę piwa jak w temacie.
    Nie mam doświadczenia...Ale próba nie strzelba kiedyś trzeba je nabrać.

    RED ALE Warka około 40 litrów
    BLG ok. 11-13 się zobaczy

    SŁODY:
    PALE ALE 8 kg
    CARAMUNICH typ III 1kg
    MELANOIDYNOWY 1 kg
    do tego jeszcze po próbie skrobiowej dorzucę około 0.5 kg PALONEGO JĘCZMIENNEGO NIESŁODOWEGO

    CHMIELE:
    60 min 30 g ADMIRAL
    30 min 20 g ADMIRAL
    0 min 25 g FUGGLESS
    i na cichą 25g FUGGLESS

    DROŻDŻE :
    Safale S-04

    Gdzie mam pytania/wątpliwości:
    1. Czy taki zestaw słodów da kolor dla tego stylu?
    2. Zdaję sobie sprawę, że troszkę nietypowe chmielenie dla tego piwka, ale chcę tak spróbować, czy da się dodać takiemu piweczku goryczki i aromatu chmielowego
    czy w takim przypadku chmielenie na cichą ma sens?


    Z góry dziękuję za poświęcony czas.
    Pozdrawiam Bartek
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

    #2
    Jako że jeszcze nikt nie zabrał głosu... tak tylko wtrącę - z tego zasypu wyjdzie ze 40l ale 15-tki, chyba że nie planujesz wysładzania lub na dzień dobry zakładasz niską wydajność. Rzeczona ilość jęczmienia palonego pogrąży na mój gust to IRA w barwie ciemnej odchłani...
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Dokładnie jak ART napisał, to jest zasyp na 50l 12-tki czarnej, chmielenie zimne tym chmielem dla tego piwa jak najbardziej ale w ilości cztery razy większej.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • bartek3
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.01
        • 3

        #4
        Właśnie o takie konkretne sugestie mnie chodziło właśnie odnośnie zasypu.
        Pomniejsze ilości CARAMUNCH'a do 0,5 kg oraz palonego jęczmienia do jakiś 100 g
        Chodzi mi właśnie o kolor idealną głęboką czerwień, żeby piwo nie było blado czerwone.

        A co do chmieli to właśnie lubię dobrze nachmielone piwka i chciałem te dwa style połączyć, lecz pewnie masz rację będę musiał zmniejszyć ich ilość.

        Ale tak poza tym to nie najgorzej to wygląda?

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          Chmielenie ok, nie zmniejszaj a na zimno daj przynajmniej dwa razy tyle a najlepiej 100g. To miałem na myśli .
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • bartek3
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.01
            • 3

            #6
            Ok tak zrobie
            a powedzcie mi bo mam gar 50 litrów i czy zasyp zmodyfikowany teraz bedzie ok?(chodzi mi żeby właśnie ładna czerwień była.

            PALE ALE 7 kg
            CARAMUNICH typ III 0,5 kg
            MELANOIDYNOWY 0,5 kg
            do tego jeszcze po próbie skrobiowej dorzucę około 0.1 kg PALONEGO JĘCZMIENNEGO NIESŁODOWEGO

            Comment

            • lotus
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.01
              • 89

              #7
              Palony da ci czerń(czarny) a nie czerwień

              Comment

              • Penguin
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2014.10
                • 44

                #8
                Warzyłem jakiś czas temu IPA i chciałem czerwono - miedzianą barwę i powiem ci, że fajny efekt dał słód karmelowy czerwony.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Penguin; 2015-01-06, 10:47.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • woosaa
                  Przyspieszona cicha
                  woosaa
                  Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                  2025-01-09, 16:18
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • wawani89
                  Chmielenie na cichą
                  wawani89
                  Witam. Chciałbym się dowiedzieć jaki ma wpływ różnica w długości czasu w którym leży chmiel na fermentacji cichej. Lepiej chmielić na 5 dni przed końcem cichej czy na 7 dni? Im dłużej tym lepiej czy jak? Jakie są wady i zalety dłuższego chmielenia na zimnej. Za odpowiedź z góry dziękuję
                  2017-11-10, 00:50
                • Brandis
                  Chmielenie na zimno.
                  Brandis
                  Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
                  Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
                  2020-02-05, 16:00
                • fligiert
                  Drożdże na cichą?
                  fligiert
                  Witam
                  Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
                  Pozdrawiam

                  Sent from my...
                  2019-06-24, 18:34
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...