AIPA (ekstrakty + parzenie słodów)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • emczar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 9

AIPA (ekstrakty + parzenie słodów)

Witam,
    Przedstawiam recepturę do konsultacji. Wszelkie uwagi mile widziane.

- 350g słodu Carahell – Weyermann (parzenie przez 30min w 70 st.)
    - 350g słodu Carapils – Weyermann (parzenie przez 30min w 70 st.)
    - 2 puszki ekstraktu jasnego WES (2x1.7 kg)
    - 1 kg BA brew-kit PLUS (kończy się termin ważności i chciałbym wykorzystać).
    - 30g chmiel Chinook/granulat (60 min)
    - 30g chmiel Amarillo/granulat (20 min)
    - 30g chmiel Citra/granulat (na koniec gotowania lub wrzucenie na cichą)
    - Drożdze – gęstwa Danstar BRY-97 - American West Coast Ale Yeast

Co sądzicie o ww. składnikach? Czy któryś z nich wymaga zmiany/modyfikacji, może ewentualnie coś dodać (np. chmiele)?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Ja raz zabawiłem się w zaparzanie słodów specjalnych i kompletnie nie rozumiem ekscytacji tą "metodą". Raz, dlatego, że nie odnotowałem znaczącej poprawy bukietu brewkita; dwa zaparzanie wprowadziło dodatkowe zmętnienie.

Comment

• KapitanPlaneta
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 69

Wiem, że zestaw do zacierania jest cholernie drogi, ale zarówno sam "fan" zacierania, oraz efekty są bardzo dobre. Ja od razu zacząłem od zacierania i nie żałuję w ogóle! gar 40l (żeby na portera wystarczyło) to 150zł na allegro + zestaw z CP + jakiś dodatek do zestawu (żeby piwko było konkretniejsze) mnie wyszło w całości około 350zł. Niby dużo, ale później masz oszczędności: w sklepie homebeer masz bardzo tanie słody i dostawy do paczkomatów + promocje... W sumie, w perspektywie czasu się opłaci.

Niestety wprost na pytanie nie odpowiem, bo nie bawiłem się ekstraktami, więc wybacz jeżeli tym postem Cię wkurzyłem.
      Last edited by KapitanPlaneta; 2015-01-07, 22:38.

Comment

Przetwarzanie...
      X