Rozcieńczanie brzeczki wodą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Qubczyk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 14

    Rozcieńczanie brzeczki wodą

    Im więcej czytam tym większy mętlik w głowie mam (to chyba ze wszystkim tak jest )
    W związku z tym, że nie posiadam póki co odpowiedniego gara ~30l, a szykuję się do zrobienia pierwszego piwka z chmieleniem, cąły czas myśl zatruwa mi kwestia tytułowego rozcieńczania wodą.

    W przypadku brewkitów to chyba nie ma żadnego znaczenia, żeby zlać z gara do fermentora i dolać wody do żądanej objętości i BLG. Tak zresztą pisują w dołączanych instrukcjach.

    A jak w momencie samodzielnego chmielenia?? Mogę dolać wody w fermentorze przed zadaniem drożdży?? Chodzi o danie ~10l. Strasznie skrzywdzę tym piwko??

    Sorry za takie amatorskie pytanie, ale naprawdę mam kompletny mętlik w głowie.
    Last edited by Qubczyk; 2015-01-08, 17:42.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Można tylko będzie mniejsza wydajność
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Qubczyk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 14

      #3
      A można rozjaśnić o co chodzi z tą wydajnością??

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Robiąc mocniejsze piwa dużo cukru zostaje w młócie.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Qubczyk
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.11
          • 14

          #5
          A zakładając, że będę tobił z ekstraktów nienachmielonych??

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Przy ekstraktach nie ma większej różnicy. W mocniejszych piwach podobno jest gorsza utylizacja chmielu
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Qubczyk
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.11
              • 14

              #7
              "Rozwadnianie" brzeczki jakoś źle mi się kojarzy, a do tego wiedza prawie zerowa, stąd obawy. Do tego jeszcze obawa kolejna jest taka, że planuję dolewać sporą ilość wody - gar 10l więc w zasadzie 8l to optymalna ilość roztworu, który mógłbym zrobić... :/

              No nic, trzeba będzie jednak zainwestować w gar...

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #8
                Albo robić mniejsze warki.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • kris__
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.07
                  • 95

                  #9
                  prawie taka domowa wersja HGB
                  Tak poważnie to faktycznie zainwestuj w większy gar, bo roboty masz w zasadzie podobną ilość przy 8 i np 16 litrach
                  seks to nie wszystko, jest jeszcze piwsko:P

                  Comment

                  • Qubczyk
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.11
                    • 14

                    #10
                    Roboty tak tylko technicznie większy gar będzie sporym utrudnieniem, bo i miejsca nad kuchnią mało... :P

                    Comment

                    • babka_zielarka
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.07
                      • 12

                      #11
                      Znam takiego, co do "zielonego" piwa dodaje wody i konkursy wygrywa. A wydajność nie zawsze jest priorytetem, bo z długim wysladzaniem łącza się pewne wady.

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kris__ Wyświetlenie odpowiedzi
                        prawie taka domowa wersja HGB
                        Tak poważnie to faktycznie zainwestuj w większy gar, bo roboty masz w zasadzie podobną ilość przy 8 i np 16 litrach
                        Szóste przykazanie. HGB to rozcieńczanie piwa po fermentacji przed lub podczas rozlewu. Co do mitu że przy dwukrotnie większej warce masz tyle samo roboty to ponownie: szóste przykazanie. Krócej się podgrzewa przy zacieraniu, krótsza filtracja, krócej trwa doprowadzenie do wrzenia przy warzeniu, szybciej fermentuje przy użyciu tej samej ilości drożdży, szybciej się chłodzi, krócej się butelkuje. Jedyna wada to że szybciej znika z piwnicy.
                        Last edited by Jimmy_jb; 2015-01-09, 00:48.
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • kris__
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.07
                          • 95

                          #13
                          Co do HGB to z mojego stanu wiedzy można dodać również wody przed fermentacją, ale jeśli się pomyliłem to przepraszam za żarcik, faktycznie szóste przykazanie.
                          Natomiast rozwinę temat mniejszej ilości pracy. Jeśli warzę 30 litrów, to tak samo jak przy warzeniu 10 litrów mam gar do umycia (tylko nie wchodźmy w szczegóły o powierzchni garnka do umycia), to samo się tyczy naczynia do filtracji, później fermentora po fermentacji...
                          Więc jeśli będziemy rozpatrywać sprawę pod kątem takich spraw jak długość podgrzewania czy chmielenia to faktycznie - szóste przykazanie z mojej strony.
                          Ale mi trzy razy wolniej będzie ubywało z piwnicy
                          seks to nie wszystko, jest jeszcze piwsko:P

                          Comment

                          • Jimmy_jb
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.11
                            • 911

                            #14
                            Gdyby nie obawa o kuchenkę to może też wróciłbym do robienia co najmniej 20 litrów na raz bo na dłuższą metę to wychodzi że przy większej warce czas potrzebny na przygotowanie określonej ilości piwa jest mniejszy - warzenie trwa dłużej ale wychodzi więcej. Ale jakoś się przyzwyczaiłem do około 10-12 litrowych warek i chyba by mi się nie chciało. Zwłaszcza że od momentu wstawienia na palnik do odstawienia do chłodzenia zazwyczaj schodzi mi poniżej czterech godzin, przy lekkich piwach nawet bliżej trzech.
                            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X