Im więcej czytam tym większy mętlik w głowie mam (to chyba ze wszystkim tak jest
)
W związku z tym, że nie posiadam póki co odpowiedniego gara ~30l, a szykuję się do zrobienia pierwszego piwka z chmieleniem, cąły czas myśl zatruwa mi kwestia tytułowego rozcieńczania wodą.
W przypadku brewkitów to chyba nie ma żadnego znaczenia, żeby zlać z gara do fermentora i dolać wody do żądanej objętości i BLG. Tak zresztą pisują w dołączanych instrukcjach.
A jak w momencie samodzielnego chmielenia?? Mogę dolać wody w fermentorze przed zadaniem drożdży?? Chodzi o danie ~10l. Strasznie skrzywdzę tym piwko??
Sorry za takie amatorskie pytanie, ale naprawdę mam kompletny mętlik w głowie.
![Morda](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/biggrin.gif)
W związku z tym, że nie posiadam póki co odpowiedniego gara ~30l, a szykuję się do zrobienia pierwszego piwka z chmieleniem, cąły czas myśl zatruwa mi kwestia tytułowego rozcieńczania wodą.
W przypadku brewkitów to chyba nie ma żadnego znaczenia, żeby zlać z gara do fermentora i dolać wody do żądanej objętości i BLG. Tak zresztą pisują w dołączanych instrukcjach.
A jak w momencie samodzielnego chmielenia?? Mogę dolać wody w fermentorze przed zadaniem drożdży?? Chodzi o danie ~10l. Strasznie skrzywdzę tym piwko??
Sorry za takie amatorskie pytanie, ale naprawdę mam kompletny mętlik w głowie.
Comment