Pierwsze piwo po 6 dniach fermentacji. Pomoc

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pharun88
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2015.01
    • 128

    #1

    Pierwsze piwo po 6 dniach fermentacji. Pomoc

    Witajcie wiem ze pewnie zadam masę głupich pytanie ale dopiero zaczynam więc chciał bym prosić doświadczonych piwowarów o mała pomoc.

    Po 6 dniach otworzyłem pojemnik z moja brzeczka. Do tej pory wszystko ładnie fermentowało początkowo nawet bardzo burzliwie. Nastawiłem z brewkita coopers IPA + 1kg cukier (tak wiem powiecie ze zle ale pierwsze moja chciałem sprawdzić czy potrafię ) + drożdże z zestawu razem wyszło 22litry.

    Początkowo balingometr pokazał 11 stopni BLG dzisiaj po otwarciu sprawdziłem i zanurzył się do około 2 stopni BLG. Wszystko było by ok, tylko na wierzchu nadal utrzymują się resztki drożdży a po zamknięciu po kilkunastu minutach z rurki nadal zaczęło wydobywać powietrze, więc nadal pracuje. Zostawić jeszcze ze 2 dni niech pracuje czy zlać już na cicha?

    Chmieliłem 30g Cascade granulat 15 minut w 70' i chce wrzucić jeszcze 30g na cicha. Próbowałem, trochę cienkie w smaku i mętne, ale kwacha nie ma no i goryczka całkiem fajna jak na moje wymagania.

    Jakieś pomysły? porady? Za wszelkie uwagi dzięki z góry. Najważniejsze toczy mam już zlewać czy jeszcze dać popracować. Gdzieś w wątki przeczytałem żeby zlewać na cicha przesz warzona pończochę
  • zigy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.04
    • 39

    #2
    Przecież jak zlejesz niedofermentowane piwo na cichą to dalej będzie pracowało

    Comment

    • kris__
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.07
      • 95

      #3
      Cichą masz po to właśnie, aby piwo sobie spokojnie dofermentowało. Zeszło Ci już do 2blg więc spokojnie możesz zlać. Nie musisz się kurczowo trzymać wszystkich terminów, kieruj się też wskazaniami balingomierza. Powodzenia

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pharun88
        a po zamknięciu po kilkunastu minutach z rurki nadal zaczęło wydobywać powietrze, więc nadal pracuje.
        bzdura.

        Temat poruszany setki razy, poczytaj.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • pharun88
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2015.01
          • 128

          #5
          Dzięki bardzo w takim razie zlewam jutro z rana na cicha i przy okazji wstępnie przefiltruje. Kolejne 30g Cascade na cicha, tylko tym razem już w siateczce

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            W jaki sposób filtrujesz piwo?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • pharun88
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2015.01
              • 128

              #7
              Filtruje tylko z drobin chmielu przez luźna wyparzona pończochę zamocowana przy wypływie piwa. Sam napój będzie jaki będzie Mam nadzieje ze w butelkach uzyska większa klarowność.
              Drugi raz ten sam sposób wykorzystam po cichej przy przelewaniu do fermentatora z rozpuszczoną glukozą i butelkowanie.
              Ilość glukozy wyliczyłem sobie tym kalkulatorem:

              Wyszło mi 148g na 22l piwa

              Comment

              • pharun88
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2015.01
                • 128

                #8
                No to pierwsze piwko zabutelkowane.
                Wyszło 21l. Balingometr pokazał niecałe 1, ale podobno przy stosowaniu cukru tak bywa. Dodałem 180g glukozy rozmieszanej w niewielkiej ilości wrzątku. Odstawione w temperaturę ok 18 'C
                Pozostało czekać te 3 tygodnie i spróbować własnego wyrobu Po jakiś 10 dniach jak się nagazuje wstawię do garażu tam mam około 10-12'C więc powinno sobie spokojnie leżakować.

                Comment

                • Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

                  #9
                  A po co czekać trzy tygodnie? IPA najlepsza świeża a taka 11 blg tym bardziej. Pij od razu jak się nagazuje (u mnie to 5-7 dni ale nie wiem jak jest z brewkitami) i jak nie będzie dobre to ew. leżakuj (niektóre chmiele w młodym piwie dają różne dziwne absmaki). Swojego pierwszego weizena próbowałem już trzy dni po butelkowaniu i był dobry, po trzech tygodniach to już go nie było
                  A skoro masz w garażu 10-12 st. C to rób lagery póki możesz, latem pewnie będzie cieplej.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2015-01-17, 23:37.
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                  Comment

                  • pharun88
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2015.01
                    • 128

                    #10
                    No wlasnie mam zamiar wstawić lagera teraz. Tak jak mówisz jedynie zima daje u mnie warunki odpowiednie do produkcji lagera. Ale mam pytanie. Brewkit coopera australian lager ma w instrukcji temperature fermentacji 18-24'C. Czy to błąd? Bo wlasnie naczytałem sie ze fermentacja lagerow w niższej temperaturze. Ale chyba z producentem nie nalerzy dyskutować
                    Ostatnia zmiana dokonana przez pharun88; 2015-01-18, 16:53.

                    Comment

                    • Jimmy_jb
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.11
                      • 911

                      #11
                      Jak chcesz z tego zrobić lagera to potrzebujesz drożdży dolnej fermentacji bo producent dołączył górniaki skoro zaleca takie temperatury.
                      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                      Comment

                      • pharun88
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2015.01
                        • 128

                        #12
                        Rozumiem ze na drożdżach górnej fermentacji Nie wyjdzie lager lub bedzie dziwnie smakowal ? Bo jeżeli tak to przed wstawieniem lagerka muszę wybrać sie do sklepu.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez pharun88; 2015-01-18, 18:02.

                        Comment

                        • kris__
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.07
                          • 95

                          #13
                          no jak by nie patrzył to na górniakach lager nie wyjdzie. Będziesz miał ejla po prostu

                          Comment

                          • pharun88
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2015.01
                            • 128

                            #14
                            I po degustacji :P

                            Kolor ładny nasycenie jest całkiem ok, chociaż piana szybko znika. Zapach ok tylko słabiutki, ale w smaku to raczej cienizna. Wyczuwalne nuty owocowe i ten Cascade ale bardzo leciutko. Ogólnie mało smakowe i bardzo wodniste. Pewnie dlatego ze pucha i cukier :P Blg spadło poniżej 1 i piwko lekko wytrawne.
                            Raczej zakażenia nie było, bo żadnych jego oznak nie zauważyłem. Jakieś pomysły i porady do następnej warki?

                            Comment

                            • pharun88
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2015.01
                              • 128

                              #15
                              I moze fotka w koncu pierwszepiwko gotowe
                              Attached Files

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • woosaa
                                Przyspieszona cicha
                                woosaa
                                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                2025-01-09, 16:18
                              • RomaNzRumunii
                                Kolsch temperatura fermentacji
                                RomaNzRumunii
                                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                2023-11-25, 21:07
                              • Kamil97
                                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                                Kamil97
                                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                                2023-04-05, 16:59
                              • Mateusz12855
                                Brewkit
                                Mateusz12855
                                Witam. Jestem nowy na forum więc jeśli temat nie tutaj albo już był to przepraszam.

                                Robię lagera z brekwitu na drożdżach górnej fermentacji (takie były w zestawie)
                                Fermentacja trwa juz 10-ty dzień (nadal "bulgocze") w temp. 19 stopni. W instrukcji max 10 dni...
                                2019-06-21, 09:30
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...