Witajcie wiem ze pewnie zadam masę głupich pytanie ale dopiero zaczynam więc chciał bym prosić doświadczonych piwowarów o mała pomoc.
Po 6 dniach otworzyłem pojemnik z moja brzeczka. Do tej pory wszystko ładnie fermentowało początkowo nawet bardzo burzliwie. Nastawiłem z brewkita coopers IPA + 1kg cukier (tak wiem powiecie ze zle ale pierwsze moja chciałem sprawdzić czy potrafię ) + drożdże z zestawu razem wyszło 22litry.
Początkowo balingometr pokazał 11 stopni BLG dzisiaj po otwarciu sprawdziłem i zanurzył się do około 2 stopni BLG. Wszystko było by ok, tylko na wierzchu nadal utrzymują się resztki drożdży a po zamknięciu po kilkunastu minutach z rurki nadal zaczęło wydobywać powietrze, więc nadal pracuje. Zostawić jeszcze ze 2 dni niech pracuje czy zlać już na cicha?
Chmieliłem 30g Cascade granulat 15 minut w 70' i chce wrzucić jeszcze 30g na cicha. Próbowałem, trochę cienkie w smaku i mętne, ale kwacha nie ma no i goryczka całkiem fajna jak na moje wymagania.
Jakieś pomysły? porady? Za wszelkie uwagi dzięki z góry. Najważniejsze toczy mam już zlewać czy jeszcze dać popracować. Gdzieś w wątki przeczytałem żeby zlewać na cicha przesz warzona pończochę
Po 6 dniach otworzyłem pojemnik z moja brzeczka. Do tej pory wszystko ładnie fermentowało początkowo nawet bardzo burzliwie. Nastawiłem z brewkita coopers IPA + 1kg cukier (tak wiem powiecie ze zle ale pierwsze moja chciałem sprawdzić czy potrafię ) + drożdże z zestawu razem wyszło 22litry.
Początkowo balingometr pokazał 11 stopni BLG dzisiaj po otwarciu sprawdziłem i zanurzył się do około 2 stopni BLG. Wszystko było by ok, tylko na wierzchu nadal utrzymują się resztki drożdży a po zamknięciu po kilkunastu minutach z rurki nadal zaczęło wydobywać powietrze, więc nadal pracuje. Zostawić jeszcze ze 2 dni niech pracuje czy zlać już na cicha?
Chmieliłem 30g Cascade granulat 15 minut w 70' i chce wrzucić jeszcze 30g na cicha. Próbowałem, trochę cienkie w smaku i mętne, ale kwacha nie ma no i goryczka całkiem fajna jak na moje wymagania.
Jakieś pomysły? porady? Za wszelkie uwagi dzięki z góry. Najważniejsze toczy mam już zlewać czy jeszcze dać popracować. Gdzieś w wątki przeczytałem żeby zlewać na cicha przesz warzona pończochę
Comment