Drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

    Drożdże

    Witam ponownie.

    Robię właśnie portera na czyjejś gęstwie. Mam jednak obiekcje co do jego odfermentowania. ilości BLG nie podam bo mam cukromierz do dupy, ale jest po prostu słodki. Idzie dalej bardzo niechętnie. Czy za jakiś tydzień mógłbym zadać gęstwę innych drożdży) (za tyle mniej więcej powinna się skończyć fermentacja burzliwa mojego drugiego piwa).
  • filu_to_ja
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 48

    #2
    A gestwa z jakich drożdży i jaka temp fermentacji?
    "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

    Comment

    • KapitanPlaneta
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 69

      #3
      FM Irlandzkie ciemności, temperatura raczej wysoka... 20kilka będzie.

      Teraz fermentuje się inne piwko na Fermentis Abbaye; za tydzień powinna być gęstwa.

      Comment

      • filu_to_ja
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.08
        • 48

        #4
        Drozdzy nie znam wiec trudno mi poradzić cos pewnego. Na Twoim miejscu przelalbym piwo do nowego wiadra, drożdże na nowo wymieszaja się z piwem, przy samym przelewaniu piwo się trochę dopowietrzy i powinno to drozdze obudzić na nowo do pracy. Zostawić na tydzień i zobaczyć czy pomoże. Jak nie to dopiero kombinowac z nowymi drozdzami.
        "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Bez pomiaru Blg ciężko ocenić czy piwo odfermentowało. Znasz chociaż początkowe?
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          Przetwarzanie...
          X