Zakażenie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Areh
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.12
    • 120

    #1

    Zakażenie?

    Witam.
    Dzisiaj minęło 9 dni od zadania drożdży (M44) do mojej BAIPA, więc postanowiłem zmierzyć Blg. Zeszło z 16 do ok. 3.5, więc wygląda ok, ale zaniepokoiło mnie coś innego, a dokładnie to co na zdjęciu. Zapach jest ok, smak tak samo, ale czy taka piana to coś normalnego? To dopiero moja druga warka, stąd może dla niektórych to moje głupie pytanie. Powinienem się martwić, czy jest to coś jak najbardziej normalnego?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    To się nazywa drożdże.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Areh
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.12
      • 120

      #3
      Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem że w takim razie jeszcze za wcześnie na zlewanie na cichą.

      Comment

      • zigy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.04
        • 39

        #4
        Możesz przelewać na cichą.

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Pewnie już za późno ale co tam
          Jak zeszło z 16 do 3,5 blg to cicha nie ma sensu - zbędna strata czasu i ryzyko infekcji. Butelkuj.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • Areh
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.12
            • 120

            #6
            No za późno. Kilka dni temu zlałem na cichą. Dosypałem też trochę chmielu na zimno. Cicha przyda się chyba do sklarowania, bo jak na razie, trochę mętne to było. Poza tym, przy zlewaniu trochę to się wzruszyło, pewnie trochę napowietrzyło i lekko pracuje, co skutkuje kożuchem z chmielin na powierzchni (sypałem granulat).
            Jak temp. będzie na plusie, to dzień, dwa przed butelkowaniem planuję wstawić fermentor na balkon.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Darins
              Czy to zakazenie?
              Darins
              Na powierzchni troche plamek, w smaku czuc kwasowosc, nie wiem jak moglo sie zakazic, moze przez kranik? Nie otwieralem, robilem na poczatku lipca, moze dzikusy?


              https://images90.fotosik.pl/527/35255391a88c49de.jpg
              2021-08-10, 18:56
            • krzysztoft
              fermentacja burzliwa czy zakażenie?
              krzysztoft
              Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
              2019-04-01, 01:18
            • Charlie44
              Pierwsze zlewanie na cichą.
              Charlie44
              Cześć wszystkim,

              Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

              1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
              2018-10-22, 12:08
            • Komos92
              Czy to zakażenie?
              Komos92
              Witam, fermentuję już któreś z kolei piwo z brewkita i tym razem zauważyłem niemiłą niespodziankę. To trzeci dzień fermentacji, a z rurki fermentacyjnej wydobywa się dość ostry zapach siarkowodoru (pierwszego i drugiego dnia go nie było). Po otwarciu fermentora zauważyłem, że na powierzchni...
              2018-09-03, 15:50
            • Prusak
              Pernauer, Kuldne
              Prusak
              Browar z Parnawy. Lager o zawartości alkoholu 4,7%, ekstrakt nie podany.
              Barwa ciemnożółta intensywna, piana dziurawa, nie osadza się na szklle, szybko opada.
              Aromat wyraźnie słodowo-zbożowy. W smaku dominują nuty słodowe, nieułożone, goryczka śladowa.
              Słabe.
              ...
              2024-05-09, 16:05
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...