Zakażenie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Areh
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.12
    • 120

    Zakażenie?

    Witam.
    Dzisiaj minęło 9 dni od zadania drożdży (M44) do mojej BAIPA, więc postanowiłem zmierzyć Blg. Zeszło z 16 do ok. 3.5, więc wygląda ok, ale zaniepokoiło mnie coś innego, a dokładnie to co na zdjęciu. Zapach jest ok, smak tak samo, ale czy taka piana to coś normalnego? To dopiero moja druga warka, stąd może dla niektórych to moje głupie pytanie. Powinienem się martwić, czy jest to coś jak najbardziej normalnego?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    To się nazywa drożdże.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Areh
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.12
      • 120

      #3
      Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem że w takim razie jeszcze za wcześnie na zlewanie na cichą.

      Comment

      • zigy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.04
        • 39

        #4
        Możesz przelewać na cichą.

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Pewnie już za późno ale co tam
          Jak zeszło z 16 do 3,5 blg to cicha nie ma sensu - zbędna strata czasu i ryzyko infekcji. Butelkuj.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • Areh
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.12
            • 120

            #6
            No za późno. Kilka dni temu zlałem na cichą. Dosypałem też trochę chmielu na zimno. Cicha przyda się chyba do sklarowania, bo jak na razie, trochę mętne to było. Poza tym, przy zlewaniu trochę to się wzruszyło, pewnie trochę napowietrzyło i lekko pracuje, co skutkuje kożuchem z chmielin na powierzchni (sypałem granulat).
            Jak temp. będzie na plusie, to dzień, dwa przed butelkowaniem planuję wstawić fermentor na balkon.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X