Blg przed cichą o 7 stopni wyższe. Co z "tym" zrobić?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzdna
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 240

    #1

    Blg przed cichą o 7 stopni wyższe. Co z "tym" zrobić?

    Właśnie zlałem na cichą dry stouta z zestawu Centrum Piwowarstwa. Ekstrakt 12 st. Blg. Po wysładzaniu odczytałem wynik ok 11. Wyszło mi co prawda ok. 20 l ale uznałem "co robić"... Przed zadaniem drożdży sprawdziłem odczyt ponownie i wyszło mi ok 19 st (WTF!?) Sprawdziłem 2 razy bo nie mogłem w to uwierzyć...
    Zlałem na burzliwą ale zastanawiam się czy coś z tego może wyjść bo raczej dry stout to to nie będzie
    Co myślicie?
    Ostatnia zmiana dokonana przez jerzdna; 2015-01-11, 20:57. Powód: cholera miało być burzliwą...
  • Deuce502
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 47

    #2
    Po wysładzaniu schłodziłeś próbkę do 20*C?

    Comment

    • jerzdna
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.07
      • 240

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Deuce502
      Po wysładzaniu schłodziłeś próbkę do 20*C?
      do dwudziestu szesciu ale to chyba niewielka korekta. ballingometr kalibrowalem przed woda o odpowiedniej temperaturze i dawal odczyt zero. mysle ze ktorys z wynikow po wysladzaniu albo po schlodzeniu nachmielonej zafalszowal.
      burzliwa ruszyla wczoraj.zobacze co z tego wyjdzie

      Comment

      • jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzdna
        Przed zadaniem drożdży sprawdziłem odczyt ponownie i wyszło mi ok 19 st (WTF!?) Sprawdziłem 2 razy bo nie mogłem w to uwierzyć...
        Co myślicie?
        To nie jest możliwe.
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

        Comment

        • jerzdna
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2014.07
          • 240

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
          To nie jest możliwe.
          czyli tak jak myslalem blad narzedzia... badz odczytujacego

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5618

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzdna
            czyli tak jak myslalem blad narzedzia... badz odczytujacego
            Zamieszałeś brzeczkę przed pobraniem próbki do pomiaru?
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • jerzdna
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2014.07
              • 240

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
              Zamieszałeś brzeczkę przed pobraniem próbki do pomiaru?
              nie.a moze...nie pamietam. i to moze byc przyczyna takiego zbyt wysokiegoodczytu?

              Comment

              • SzwagierMinazuki
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2015.01
                • 35

                #8
                Pewnie bąbelki Ci się przykleiły do balingometru ale dziwne że aż dwa razy
                Co u Szwagra piszczy?

                Comment

                • Deuce502
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.06
                  • 47

                  #9
                  Bąbelki CO2 przed zadaniem drożdży? Raczej nie.
                  Faktem jest, że z tego zestawu (też z niego robiłem) nie da się uzyskać 19*BLG i 20 litrów.

                  Comment

                  • SzwagierMinazuki
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2015.01
                    • 35

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Deuce502
                    Bąbelki CO2 przed zadaniem drożdży? Raczej nie.
                    Faktem jest, że z tego zestawu (też z niego robiłem) nie da się uzyskać 19*BLG i 20 litrów.
                    Bąbelki nie musiały być CO2, mogły powstać jako powietrze podczas przelewania brzeczki. Ale to już chyba są teorię spiskowe. Osąd tej sprawy jest jasny że to niemożliwe.
                    Co u Szwagra piszczy?

                    Comment

                    • jerzdna
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2014.07
                      • 240

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SzwagierMinazuki
                      Bąbelki nie musiały być CO2, mogły powstać jako powietrze podczas przelewania brzeczki. Ale to już chyba są teorię spiskowe. Osąd tej sprawy jest jasny że to niemożliwe.
                      dzieki za odp. wczoraj zlalem na cicha bo od poniedzialku mialem wynik oscylujcy ok pieciu blg. potwierdzcie ze dobrze zrobilem?

                      Comment

                      • Areh
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2014.12
                        • 120

                        #12
                        Jeżeli nie porozlewałeś naokoło, nie narobiłeś syfu itp. to dobrze zrobiłeś
                        Ja swoje pierwsze piwo też zlewałem na cichą przy ok. 5.5 Blg. Podczas zacierania chyba za bardzo uciekła mi temp. w górę i po prostu bardziej już odfermentować nie chciało. W tej chwili jeszcze leżakuje w butelkach. Ostatnio sprawdzałem czy nie robią się granaty (bo za dużo glukozy do refermentacji dałem), to podczas testu smakowego było trochę słodkawe, ale piłem bez odruchu wymiotnego.

                        Comment

                        • SzwagierMinazuki
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2015.01
                          • 35

                          #13
                          Jeśli blg od kilku dni było na stałym poziomie to dobrze zrobiłeś A co do granatów to polecam zaopatrzyć się w otwieracz nieniszczący kapsli którym w sytuacji awaryjnej można spuścić gaz z butelek bez konieczności ponownego kapslowania.
                          Pozdrawiam.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez SzwagierMinazuki; 2015-01-16, 09:23.
                          Co u Szwagra piszczy?

                          Comment

                          • Areh
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2014.12
                            • 120

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SzwagierMinazuki
                            A co do granatów to polecam zaopatrzyć się w otwieracz nieniszczący kapsli którym w sytuacji awaryjnej można spuścić gaz z butelek bez konieczności ponownego kapslowania.
                            Pozdrawiam.
                            I tak kilkadziesiąt butelek

                            Comment

                            • GreenFox
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2013.12
                              • 273

                              #15
                              W sumie to niewielki wysiłek w porównaniu do tego ile już wcześniej zostało zrobione zanim rzeczone piwo do butelek trafiło

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • woosaa
                                Przyspieszona cicha
                                woosaa
                                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                2025-01-09, 16:18
                              • kurek93
                                Pszenica z błędami.
                                kurek93
                                Witam.
                                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                • słód Weyermann®
                                ...
                                2023-01-13, 10:28
                              • heckler
                                Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                                heckler
                                Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                                2025-01-02, 07:46
                              • darekd
                                2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                darekd
                                Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                2024-06-04, 03:20
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...