Blg przed cichą o 7 stopni wyższe. Co z "tym" zrobić?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jerzdna
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 240

Blg przed cichą o 7 stopni wyższe. Co z "tym" zrobić?

Właśnie zlałem na cichą dry stouta z zestawu Centrum Piwowarstwa. Ekstrakt 12 st. Blg. Po wysładzaniu odczytałem wynik ok 11. Wyszło mi co prawda ok. 20 l ale uznałem "co robić"... Przed zadaniem drożdży sprawdziłem odczyt ponownie i wyszło mi ok 19 st (WTF!?) Sprawdziłem 2 razy bo nie mogłem w to uwierzyć...
    Zlałem na burzliwą ale zastanawiam się czy coś z tego może wyjść bo raczej dry stout to to nie będzie
    Co myślicie?
    Ostatnia zmiana dokonana przez jerzdna; 2015-01-11, 20:57. Powód: cholera miało być burzliwą...
  • Deuce502
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 47

Po wysładzaniu schłodziłeś próbkę do 20*C?

Comment

• jerzdna
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.07
      • 240

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Deuce502 Wyświetlenie odpowiedzi
      Po wysładzaniu schłodziłeś próbkę do 20*C?
      do dwudziestu szesciu ale to chyba niewielka korekta. ballingometr kalibrowalem przed woda o odpowiedniej temperaturze i dawal odczyt zero. mysle ze ktorys z wynikow po wysladzaniu albo po schlodzeniu nachmielonej zafalszowal.
      burzliwa ruszyla wczoraj.zobacze co z tego wyjdzie

Comment

• jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzdna Wyświetlenie odpowiedzi
        Przed zadaniem drożdży sprawdziłem odczyt ponownie i wyszło mi ok 19 st (WTF!?) Sprawdziłem 2 razy bo nie mogłem w to uwierzyć...
        Co myślicie?
        To nie jest możliwe.
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• jerzdna
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2014.07
          • 240

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
          To nie jest możliwe.
          czyli tak jak myslalem blad narzedzia... badz odczytujacego

Comment

• Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5618

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzdna Wyświetlenie odpowiedzi
            czyli tak jak myslalem blad narzedzia... badz odczytujacego
            Zamieszałeś brzeczkę przed pobraniem próbki do pomiaru?
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• jerzdna
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2014.07
              • 240

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
              Zamieszałeś brzeczkę przed pobraniem próbki do pomiaru?
              nie.a moze...nie pamietam. i to moze byc przyczyna takiego zbyt wysokiegoodczytu?

Comment

• SzwagierMinazuki
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2015.01
                • 35

Pewnie bąbelki Ci się przykleiły do balingometru ale dziwne że aż dwa razy
                Co u Szwagra piszczy?

Comment

• Deuce502
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.06
                  • 47

Bąbelki CO2 przed zadaniem drożdży? Raczej nie.
                  Faktem jest, że z tego zestawu (też z niego robiłem) nie da się uzyskać 19*BLG i 20 litrów.

Comment

• SzwagierMinazuki
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2015.01
                    • 35

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Deuce502 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Bąbelki CO2 przed zadaniem drożdży? Raczej nie.
                    Faktem jest, że z tego zestawu (też z niego robiłem) nie da się uzyskać 19*BLG i 20 litrów.
                    Bąbelki nie musiały być CO2, mogły powstać jako powietrze podczas przelewania brzeczki. Ale to już chyba są teorię spiskowe. Osąd tej sprawy jest jasny że to niemożliwe.
                    Co u Szwagra piszczy?

Comment

• jerzdna
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2014.07
                      • 240

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SzwagierMinazuki Wyświetlenie odpowiedzi
                      Bąbelki nie musiały być CO2, mogły powstać jako powietrze podczas przelewania brzeczki. Ale to już chyba są teorię spiskowe. Osąd tej sprawy jest jasny że to niemożliwe.
                      dzieki za odp. wczoraj zlalem na cicha bo od poniedzialku mialem wynik oscylujcy ok pieciu blg. potwierdzcie ze dobrze zrobilem?

Comment

• Areh
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2014.12
                        • 120

Jeżeli nie porozlewałeś naokoło, nie narobiłeś syfu itp. to dobrze zrobiłeś
                        Ja swoje pierwsze piwo też zlewałem na cichą przy ok. 5.5 Blg. Podczas zacierania chyba za bardzo uciekła mi temp. w górę i po prostu bardziej już odfermentować nie chciało. W tej chwili jeszcze leżakuje w butelkach. Ostatnio sprawdzałem czy nie robią się granaty (bo za dużo glukozy do refermentacji dałem), to podczas testu smakowego było trochę słodkawe, ale piłem bez odruchu wymiotnego.

Comment

• SzwagierMinazuki
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2015.01
                          • 35

Jeśli blg od kilku dni było na stałym poziomie to dobrze zrobiłeś A co do granatów to polecam zaopatrzyć się w otwieracz nieniszczący kapsli którym w sytuacji awaryjnej można spuścić gaz z butelek bez konieczności ponownego kapslowania.
                          Pozdrawiam.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez SzwagierMinazuki; 2015-01-16, 09:23.
                          Co u Szwagra piszczy?

Comment

• Areh
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2014.12
                            • 120

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SzwagierMinazuki Wyświetlenie odpowiedzi
                            A co do granatów to polecam zaopatrzyć się w otwieracz nieniszczący kapsli którym w sytuacji awaryjnej można spuścić gaz z butelek bez konieczności ponownego kapslowania.
                            Pozdrawiam.
                            I tak kilkadziesiąt butelek

Comment

• GreenFox
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2013.12
                              • 273

W sumie to niewielki wysiłek w porównaniu do tego ile już wcześniej zostało zrobione zanim rzeczone piwo do butelek trafiło

Comment

Przetwarzanie...
                              X