Zlewanie na cichą bez reduktora osadów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Liga
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.10
    • 3

    #1

    Zlewanie na cichą bez reduktora osadów

    Nastawiłem sobie AIPA 15,5BLG, na burzliwą zlałem do fermentora z kranikiem, ale zapomniałem wsadzić reduktor osadów.

    Moje pytanie - zlewać przez kranik, zassać rurką czy w ogóle nie ma znaczenia, bo piwo sklaruje się na cichej?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10813

    #2
    Ja zasysam, na cichej sie wyklaruje
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Nie ma znaczenia, lej kranem.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Deuce502
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.06
        • 47

        #4
        Ja również zasysam. Reduktora osadów użyłem tylko raz i uważam, że jest całkowicie zbędny. Wszystko fermentuje w wiadrach bez kraników.

        Comment

        • grekab
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.08
          • 66

          #5
          Reduktor osadów jest zbędny. Rurka, zassać i powolutku żeby nie napowietrzać brzeczki.
          Młody piwowar

          Comment

          • Liga
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.10
            • 3

            #6
            Dzięki za szybkie odpowiedzi!
            Pozdrawiam

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • m2200
              Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
              m2200
              Witam,

              wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

              Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
              2019-05-16, 18:06
            • ohdesu
              Piana przy cichej fermentacji
              ohdesu
              To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
              2019-03-03, 15:39
            • bastion
              Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
              bastion
              Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
              2025-01-10, 22:09
            • Charlie44
              Pierwsze zlewanie na cichą.
              Charlie44
              Cześć wszystkim,

              Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

              1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
              2018-10-22, 12:08
            • DrunkChaosMind
              Kunze i brak informacji o cichej
              DrunkChaosMind
              Tak czytam kunzego i szukałem tam jakiejś konkretniej informacji na temat różnicy między fermentacją burzliwą (główną), a cichą. Odnoszę wrażenie że nie ma tam zupełnie o tym informacji. Kunze podaje że po fermentacji głównej piwo kierowane jest od razu na leżakowanie.
              Czy...
              2017-09-18, 23:02
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...