Bardzo szybka fermentacja burzliwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amebus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.04
    • 35

    Bardzo szybka fermentacja burzliwa

    Witam,

    uwarzyłem wczoraj piwo z brewkita + ekstraktu niechmielonego. Dodałem drożdże i zamknąłem pokrywę fermentora ok. 21. Dziś o 23 (26h po starcie) sprawdziłem ballingomierzem, jak mu idzie. Z początkowego 13*Blg "zjechało" do zaledwie 6. Czy to nie za szybko? A jeśli tak, to jakie mogą być tego przyczyny?
  • SzwagierMinazuki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.01
    • 35

    #2
    Jakich drożdży użyłeś? Starter czy rehydratyzacja? Pewnie masz wysoką temperaturę i drożdże czuja się jak ryba w wodzie i szaleją.
    Co u Szwagra piszczy?

    Comment

    • amebus
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.04
      • 35

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SzwagierMinazuki Wyświetlenie odpowiedzi
      Jakich drożdży użyłeś? Starter czy rehydratyzacja?
      Rehydratyzacja. Użyłem Safale US-05 ale zalałem je za ciepłą wodą i bojąc się, że mi poumierały dorzuciłem im 5g z brewkitowej saszetki. Temperatura cieczy to obecnie 22-23*C

      Comment

      • SzwagierMinazuki
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.01
        • 35

        #4
        A co to ma być za piwko? Myślę że nie ma się czym martwić dobre drożdże miałeś widać u mnie US-05 też szaleją Może te z brewkitu przejęły kontrole nad brzeczką i mogą być takie szalone trudno powiedzieć.
        Co u Szwagra piszczy?

        Comment

        • amebus
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.04
          • 35

          #5
          Hm... Nie umiem określać stylu, ale przyjmijmy, że będzie to American Single Hop Lager na Mosaic'u chociaż tak naprawdę... górna fermentacja, a z lagera ma tylko brewkit Finlandia Premium Lager więc będzie to po prostu Single Hop APA prawdopodobnie
          Ostatnia zmiana dokonana przez amebus; 2015-01-19, 09:58.

          Comment

          • amebus
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.04
            • 35

            #6
            jest pewien kłopot. 2 doby od zadania drożdży i zamknięcia pokrywy ballingomierz pokazuje 3*Blg, rurka w zasadzie nie bulka... koniec po dwóch dniach burzliwej?! czy to w ogóle możliwe?!

            Comment

            • SzwagierMinazuki
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.01
              • 35

              #7
              No skoro drożdże były bardzo aktywne to i szybciej skończyły... Posmakuj młode piwo i powąchaj to da Ci największy obraz tego czy jest z nim wszystko ok. Jak następne dwa dni baling będzie na tym samym poziomie zlewaj na cichą. Możliwe że na cichej dofermentuje jeszcze ale 3 blg to praktycznie pewnie już koniec. Zrób cichą ze 4 dni i do butelek.
              Co u Szwagra piszczy?

              Comment

              • sztetke
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 355

                #8
                Jak będzie na cichej to koniecznie rób pomiary co 12 godzin, na pewno się nie skisi....

                Comment

                • amebus
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.04
                  • 35

                  #9
                  nie planuję robić cichej, po prostu nie mam do tego sprzętu i warunków.

                  Comment

                  • KapitanPlaneta
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.11
                    • 69

                    #10
                    cichą rób koniecznie... Przelewanie na cichą nie jest konieczne.

                    Comment

                    • amebus
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.04
                      • 35

                      #11
                      w takim razie jak zrobić cichą bez przelewania? wytłumaczcie albo wstawcie link

                      Comment

                      • zebediach
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.03
                        • 96

                        #12
                        Ja robię tak:
                        nie robię nic, po prostu zostawiam tak jak stoi na tydzień dłużej. Mam za mało wiader żeby przelewać

                        Comment

                        • amebus
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.04
                          • 35

                          #13
                          w porządku, tylko czy wtedy piwo nie odzyska z drożdży tych aromatów ze słynnej autolizy?

                          Comment

                          • KapitanPlaneta
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.11
                            • 69

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amebus Wyświetlenie odpowiedzi
                            w porządku, tylko czy wtedy piwo nie odzyska z drożdży tych aromatów ze słynnej autolizy?
                            uzyska... przy warkach kilka hekto

                            Comment

                            • SzwagierMinazuki
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2015.01
                              • 35

                              #15
                              Jak nie masz warunków to zrób cichą bez przelewania to lepsze niż pakowanie do butelek zaraz po burzliwej.

                              Pozdrawiam.
                              Co u Szwagra piszczy?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X