Sadowski i warzenie - Pierw Podpiwek, Potem Piwo!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sadowski25
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.05
    • 22

    Sadowski i warzenie - Pierw Podpiwek, Potem Piwo!

    Czołem zacni bracia forumowi

    Otóż dawno, ale to dawno temu nie pisałem tutaj, anie na forum nie zaglądałem...
    Człek pracuje, czasu nie ma >.>

    Ale czas się w końcu pojawił i tak sobie człowiek myśli..
    A może by tutaj wrócić do pomysłu własnego piwka, wina i podpiwka.

    Ogólnie pierw będę musiał sprzęt podstawowy skompletować.

    2x 28-30l fermentator typu beczkowego, zakręcane
    1x gar 35-40l Nierdzewka albo emalia
    Róźne ciekawe rzeczy...

    Gdzie najlepiej byłoby kupić fermentatorki ?

    Szczególnie że pierwsze chcę zacząć od robienia porządnego Podpiwka

    Robionego na :
    - Kawa zbożowa Kujawianka ( wkońcu to prażone: żyto, jęczmień, burak cukrowy i cykoria)
    - Chmiel Marynka lub Lubelski
    - Drożdże dedykowane do podpiwka od firmy Gozdawa

    Czy może lepiej inne drożdże?
    Chcę to robić poprzez pierwsze od-fermentowanie spokojne tego w fermentatorze, a nie w butelkach.
    Przede wszystkim wtedy podpiwek jest lepszy i ma większa trwałość.

    Jakbyście poradzili do tego podejść?
    Sprzętowo - sprzęt ów potem będzie do piwa

    Pozdrawiam,
    Konrad
  • Kazimierz_W
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼🍼
    • 2009.05
    • 689

    #2
    Jak już Ci pisałem w innym temacie do podpiwka nie potrzebujesz nic więcej poza garnkiem, łyżką i lejkiem. Z takie sprzętu od ponad 20 lat korzysta mój ojciec robiąc podpiwek 2-3 razy do roku. Po fermentacji w garnku w którym gotował, przelewa do PETów.
    Surowce trafnie opisujesz. Możesz też kupić gotowy zestaw surowców z Delecty - Podpiwek Kujawski. Gozdawa też ma swoją mieszankę.
    Drożdże polecam piekarnicze. Raz tato zrobił na piwowarskich, nie było dużej różnicy.
    O, warto gotować susz w woreczku muślinowym, łatwiej pozbyć się fuzli.
    Browar Bociana smaczny od rana
    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      fuzle [niem.], zbiorowa nazwa mieszaniny wyższych alkoholi powstających jako uboczne produkty fermentacji alkoholowej, w procesach produkcji alkoholu etylowego;
      w skład fuzli wchodzą gł. alkohole, np. n-propylowy, pentylowy (amylowy), ponadto estry, kwasy tłuszczowe (mrówkowy, octowy, masłowy), furfurol, terpeny; fuzle obecne (0,4%) w spirytusie surowym i tzw. samogonie nadają im specyficzny, przykry zapach i smak oraz są szkodliwe dla zdrowia; większość fuzli jest usuwana podczas rektyfikacji spirytusu surowego.

      Słownik PWN

      Comment

      • Kazimierz_W
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼🍼
        • 2009.05
        • 689

        #4
        bla bla bla, słownik sobie życie sobie. Chodzi o komunikację ze zrozumieniem. Forum to również język mówiony, mimo, że pisany. Więc wiesz o co chodzi... a się czepiasz
        Wypij piwo, lub podpiwek, policz do dziesięciu... i już Ci lepiej.
        Browar Bociana smaczny od rana
        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

        Comment

        • Kazimierz_W
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🍼🍼
          • 2009.05
          • 689

          #5
          A może wolisz słowa: farfocle, syf, gluty, osady.....
          Język opisze wszystko, bardziej niż Słownik PWN, bo jest szybszy i bardziej giętki.
          Browar Bociana smaczny od rana
          Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

          http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

          Comment

          • sadowski25
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.05
            • 22

            #6
            Tak ogólnie biorąc...

            Tak myślę w tym tygodniu nastawić podpiwek.

            Dostępne surowce:

            - Kawa zbożowa Kujawianka( mieszkam na wsi więc nie ma problemu z jej dostaniem)
            - Cukier
            - Drożdże "piwowarskie" BrewGo-01 biowinu ( zawsze lepiej niż piekarskie)
            - woda mineralna.

            Dobrym pomysłem będzie nastawienie 2x 5l w butelkach po wodzie mineralnej? ( ta woda będzie wykorzystana do zrobienia podpiwka )
            1 paczuszka tych drożdży powinna wystarczyć.

            I czy na ten eksperyment chmiel z apteki się nada czy może ktoś poratuje paroma gramami lubeskiego lub marynki :P ?

            Pozdrawiam,
            Konrad

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi
              A może wolisz słowa: farfocle, syf, gluty, osady.....
              Język opisze wszystko, bardziej niż Słownik PWN, bo jest szybszy i bardziej giętki.
              Tak, wolę. Bo słów należy używać zgodnie z ich znaczeniem. To, że tego nie rozumiesz, nie znaczy, że wszyscy tak mają. Fuzle mają ścisła definicję i nie są to bynajmniej osady z brzeczki nastawnej. Żadne twoje durne gadanie tego nie zmieni.

              Chmiel z apteki do podpiwka nie nadaje się, a ściślej rzecz biorąc - nie nadaje się do niczego, poza przeznaczeniem opisanym na opakowaniu (a i w to wątpię)

              Comment

              • sadowski25
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.05
                • 22

                #8
                Hmmm...

                Powoli startuję z robieniem podpiwka.
                Chmiel Lubelski kupiony ( granulat z zeszłego roku)
                Drożdże Gozdawy Porter & Kvass
                Podpiwek Gozdawy dla porównania
                No i siateczka.

                I tak powoli myślę...

                Pierw zrobię 2x testowo z małą porcją drożdży by je rozmnożyć :P
                Z kawy Kujawianka i chmielu + drożdze, i z zestawu Gostawy.

                Ale interesuje mnie jak tu zrobić dobry podpiwek od podstaw.

                I myślę nad użyciem:
                - Palone Żyto,
                - Palony Jęczmień
                - Cykoria Prażona,
                - Cukier brązowy,
                - Drożdże Gozdawy do Podpiwka

                Ewentualnie jak dorobię się Speidla 20l to używać do tego wody po przepłukaniu z wysłodzonym słodem.

                Comment

                • wojtekpl
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.10
                  • 7

                  #9
                  Ja tam nie kombinuje i własnie robię podpiwek ( kujawski z paczka ) , ostatni jaki pamiętam to robiła go moja mama z 20 lat temu.Jestem ciekaw smaku.

                  Comment

                  • sadowski25
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2005.05
                    • 22

                    #10
                    Ja zaś jestem kombinatorem od urodzenia :P

                    Comment

                    • wojtekpl
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.10
                      • 7

                      #11
                      Podpiwek zrobiony wyszło z paczka 8 butelek 1.5 pet nie dolewałem ich do końca i lekko zgniotłem , po nocy już drożdże pracują widać pianę na wierzchu.A obok podpiwku na cichej Belgian Pale Ale he..he.. ładny widok.

                      Comment

                      • sadowski25
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2005.05
                        • 22

                        #12
                        Nie robisz w taki sposób podpiwka...
                        Tylko granaty...

                        Comment

                        • sadowski25
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2005.05
                          • 22

                          #13
                          Takie pytanie odnośnie podpiwka...

                          Jeśli przygotujemy go w pełni fermentując a następnie dodając glukozę do refermentacji w butelkach, jaką możemy otrzymać trwałość?

                          I coś mało zapisów historycznych o podpiwku wujek google pokazuje o.O

                          Do tego tak powoli myślę nad otwarciem małego pubu w ciagu 2-3 lat.
                          I chciałbym tam oferować własne piwo i podpiwek ( no i oczywiście małe browary).

                          Jest taka możliwość w naszym kraju ? ( szczególnie jeśli chodzi o podpiwek który byłby oferowany za miast coli itp. )

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X