Czołem zacni bracia forumowi ![Morda](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/biggrin.gif)
Otóż dawno, ale to dawno temu nie pisałem tutaj, anie na forum nie zaglądałem...
Człek pracuje, czasu nie ma >.>
Ale czas się w końcu pojawił i tak sobie człowiek myśli..
A może by tutaj wrócić do pomysłu własnego piwka, wina i podpiwka.
Ogólnie pierw będę musiał sprzęt podstawowy skompletować.
2x 28-30l fermentator typu beczkowego, zakręcane
1x gar 35-40l Nierdzewka albo emalia
Róźne ciekawe rzeczy...
Gdzie najlepiej byłoby kupić fermentatorki ?
Szczególnie że pierwsze chcę zacząć od robienia porządnego Podpiwka![stout](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/stout.gif)
Robionego na :
- Kawa zbożowa Kujawianka ( wkońcu to prażone: żyto, jęczmień, burak cukrowy i cykoria)
- Chmiel Marynka lub Lubelski
- Drożdże dedykowane do podpiwka od firmy Gozdawa
Czy może lepiej inne drożdże?
Chcę to robić poprzez pierwsze od-fermentowanie spokojne tego w fermentatorze, a nie w butelkach.
Przede wszystkim wtedy podpiwek jest lepszy i ma większa trwałość.
Jakbyście poradzili do tego podejść?
Sprzętowo - sprzęt ów potem będzie do piwa
Pozdrawiam,
Konrad
![Morda](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/biggrin.gif)
Otóż dawno, ale to dawno temu nie pisałem tutaj, anie na forum nie zaglądałem...
Człek pracuje, czasu nie ma >.>
Ale czas się w końcu pojawił i tak sobie człowiek myśli..
A może by tutaj wrócić do pomysłu własnego piwka, wina i podpiwka.
Ogólnie pierw będę musiał sprzęt podstawowy skompletować.
2x 28-30l fermentator typu beczkowego, zakręcane
1x gar 35-40l Nierdzewka albo emalia
Róźne ciekawe rzeczy...
Gdzie najlepiej byłoby kupić fermentatorki ?
Szczególnie że pierwsze chcę zacząć od robienia porządnego Podpiwka
![stout](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/stout.gif)
Robionego na :
- Kawa zbożowa Kujawianka ( wkońcu to prażone: żyto, jęczmień, burak cukrowy i cykoria)
- Chmiel Marynka lub Lubelski
- Drożdże dedykowane do podpiwka od firmy Gozdawa
Czy może lepiej inne drożdże?
Chcę to robić poprzez pierwsze od-fermentowanie spokojne tego w fermentatorze, a nie w butelkach.
Przede wszystkim wtedy podpiwek jest lepszy i ma większa trwałość.
Jakbyście poradzili do tego podejść?
Sprzętowo - sprzęt ów potem będzie do piwa
![Oczko](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/wink.gif)
Pozdrawiam,
Konrad
Comment