Pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grubyczl
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.07
    • 5

    Pierwsza warka

    Chcę zrobić swoją pierwsza warkę z brewkita:
    Oto moja receptura:
    Brewkit: Mangrove jacks pale ale
    Ekstrakt słodowy WES jasny 1.7kg
    Chmiel goryczkowy Magnum 50
    Chmiel aromatyczny Cascade 30g
    Chmiel aromatyczny Citra 30g
    Warka na 23litry

    Co sądzicie o ilości dodatkowego chmielu.Mało,dużo?
    W którym momencie najlepiej dodać każdy z chmieli, chmielenie na zimno?
    Pozdrawiam
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    50 g Magnum to za dużo, spokojnie wystarczy połowa. Dawki Cascade i Citry podzieliłbym na pół i zadał na 10 min. i po wyłączeniu palnika, ew. na 10 min. i na zimno - jeśli chce Ci się bawić w chmielenie na zimno.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • KapitanPlaneta
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 69

      #3
      50g magnum wydaje mi się że będzie ok.... Zależy czy lubisz gorzkie piwka. Ja teraz dofermentowuje piwko na 100g Iungi, 100g Cascade i 30 Chalangera... Fajny smak wyszedł

      Comment

      • grubyczl
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.07
        • 5

        #4
        Dostałem odpowiedz od jednej osoby,że 1,7l ekstraktu słodowego na 20 litórów warki do za mało.To prawda?

        Comment

        • jarodek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.09
          • 2

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grubyczl Wyświetlenie odpowiedzi
          Dostałem odpowiedz od jednej osoby,że 1,7l ekstraktu słodowego na 20 litórów warki do za mało.To prawda?
          Wszystko zależy jaki chcesz uzyskać ekstrakt początkowy. Nie wiem co to za brewkit i ile waży ale zakładając, że tyle samo co ekstrakt WES czyli też 1,7 kg, to będziesz mieć około 12 BLG. Jeśli chodzi o ilość chmieli to podpisuję się pod jimmy_jb

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #6
            1,7 to mało ale Ty masz jeszcze Brewkit: Mangrove jacks pale ale 1,8kg
            Razem będzie OK
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • grubyczl
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.07
              • 5

              #7
              Sądzę,że najlepszym rozwiązanie będzie zrobienie warki z 17-18 litrów.

              Comment

              • Kazimierz_W
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🍼🍼
                • 2009.05
                • 689

                #8
                I pamiętaj, że Mangrove jacks pale ale jest już chmielony. Jak dasz 50g Magnum, który jest bardzo gorzki (osobiście nie lubię go bardzo), wyjdzie Ci totalne zniszczenie.
                Równie dobrze możesz ominąć gotowanie w ogóle i dać tylko aromatyczne 3 dni przed butelkowaniem.
                A tak poza tym, to Twoje piwo i jak je sobie uwarzysz, to będziesz musiał sobie wypić. I to jest piękne w tym hobby.
                Browar Bociana smaczny od rana
                Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                Comment

                • grubyczl
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.07
                  • 5

                  #9
                  Zmieniłem trochę koncepcję i dodam poniższe chmiele:
                  Chmiel Amarillo (USA) 30 g
                  Chmiel goryczkowy Magnum 30g
                  Chmiel aromatyczny Mosaic(USA) 30g

                  W jakim momencie dodać każdy z chmieli? Możecie doradzić?
                  Dodam,że lubię piwa wysoko goryczkowe

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X