Temperatura cichej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Qubczyk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 14

    #1

    Temperatura cichej

    Zlałem wczoraj na cichą piwko z brew kita Muntons Continental Lager 1,8kg dodając na zimno 30g lubelskiego. Wyszło 19l 11,5*BLG odfermentowane do niecałych 5*BLG.

    Piwko fermentowało sobie w kuchni, gdzie miało temperaturę 21,5-22*C. Wstępnie cichą miałem przenieść do piwnicy gdzie miałbym ok 13-15*C. No ale znowu zacząłem czytać i znowu nie wiem co robić... Pozostawić w takiej samej temperaturze jak miało na burzliwej, czyli w kuchni, czy wędrować do piwnicy? Nie będzie za zimno??

    Ile trzymać z tym Lubelskim na cichej?? Tydzień czy dwa??
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Jeśli piwo odfermentowało to możesz je zanieść na tydzień do piwnicy
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Qubczyk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 14

      #3
      A jeśli nie??... :>

      Comment

      • filu_to_ja
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.08
        • 48

        #4
        Zamknij szczelnie pełną pokrywą fermentor i zostaw tam gdzie prowadziłes burzliwa. Jak wiadro się "nadmucha" to odchyl pokrywe żeby spuscic nadmiar powietrza. Jak pokrywa przestanie się podnosić to do chłodniejszego.
        "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

        Comment

        • SzwagierMinazuki
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.01
          • 35

          #5
          Tylko uważaj żeby pokrywa sama się nie otworzyła bo Cie przestraszy
          Co u Szwagra piszczy?

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika filu_to_ja
            Zamknij szczelnie pełną pokrywą fermentor i zostaw tam gdzie prowadziłes burzliwa. Jak wiadro się "nadmucha" to odchyl pokrywe żeby spuscic nadmiar powietrza. Jak pokrywa przestanie się podnosić to do chłodniejszego.
            Można też wsadzić rurkę i paczeć czy bulka.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • Qubczyk
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.11
              • 14

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
              Można też wsadzić rurkę i paczeć czy bulka.
              To w końcu rurka jest wyznacznikiem, czy nie jest wyznacznikiem fermentacji??...

              Comment

              • SzwagierMinazuki
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2015.01
                • 35

                #8
                Wyznacznikiem fermentacji jest pomiar zawartości cukru. Jeżeli poziom cukru się zmienia to fermentacja jeszcze trwa jeżeli pozostaje stała to znaczy ze fermentacja się zakończyła.

                Jak chcesz być pewny że piwo dofermentowało do końca to mierz zawartość cukru co 12 godzin jeżeli poziom się nie zmienił po załóżmy 3-4 pomiarach to znaczy ze już koniec. Tylko podczas pomiarów zachowaj odpowiedni reżim sanitarny żeby przez przypadek sobie go nie zakazić.

                Pozdrawiam.
                Co u Szwagra piszczy?

                Comment

                • Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qubczyk
                  To w końcu rurka jest wyznacznikiem, czy nie jest wyznacznikiem fermentacji??...
                  Takim samym jak pęczniejąca pokrywa
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • dadek
                    Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                    dadek
                    Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                    2024-05-12, 23:57
                  • balon91
                    porada dotycząca temperatury
                    balon91
                    Witam serdecznie.
                    Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                    Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                    Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                    2021-07-10, 13:47
                  • rosiks
                    Receptura na APA
                    rosiks
                    Witam,

                    Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
                    Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
                    Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
                    2017-12-25, 18:52
                  • dadek
                    Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu
                    dadek
                    Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
                    2025-01-03, 01:44
                  • dadek
                    Niemcy, Erfurt, Am Waldkasino 2, Waldkasino
                    dadek
                    Do Erfurtu przybyliśmy w poniedziałkowe popołudnie 12.08.2024. Po rozłożeniu się w hotelu i spacerze po pięknej starówce wypadało udać się na jakieś miejscowe piwo. Z ośmiu browarów jakie znajdują się w mieście w poniedziałki czynny jest tylko jeden - Waldkasino, więc nie było...
                    2024-12-29, 17:42
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...