Zlałem wczoraj na cichą piwko z brew kita Muntons Continental Lager 1,8kg dodając na zimno 30g lubelskiego. Wyszło 19l 11,5*BLG odfermentowane do niecałych 5*BLG.
Piwko fermentowało sobie w kuchni, gdzie miało temperaturę 21,5-22*C. Wstępnie cichą miałem przenieść do piwnicy gdzie miałbym ok 13-15*C. No ale znowu zacząłem czytać i znowu nie wiem co robić... Pozostawić w takiej samej temperaturze jak miało na burzliwej, czyli w kuchni, czy wędrować do piwnicy? Nie będzie za zimno??
Ile trzymać z tym Lubelskim na cichej?? Tydzień czy dwa??
Piwko fermentowało sobie w kuchni, gdzie miało temperaturę 21,5-22*C. Wstępnie cichą miałem przenieść do piwnicy gdzie miałbym ok 13-15*C. No ale znowu zacząłem czytać i znowu nie wiem co robić... Pozostawić w takiej samej temperaturze jak miało na burzliwej, czyli w kuchni, czy wędrować do piwnicy? Nie będzie za zimno??
Ile trzymać z tym Lubelskim na cichej?? Tydzień czy dwa??
Comment