Temperatura cichej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Qubczyk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.11
    • 14

    Temperatura cichej

    Zlałem wczoraj na cichą piwko z brew kita Muntons Continental Lager 1,8kg dodając na zimno 30g lubelskiego. Wyszło 19l 11,5*BLG odfermentowane do niecałych 5*BLG.

    Piwko fermentowało sobie w kuchni, gdzie miało temperaturę 21,5-22*C. Wstępnie cichą miałem przenieść do piwnicy gdzie miałbym ok 13-15*C. No ale znowu zacząłem czytać i znowu nie wiem co robić... Pozostawić w takiej samej temperaturze jak miało na burzliwej, czyli w kuchni, czy wędrować do piwnicy? Nie będzie za zimno??

    Ile trzymać z tym Lubelskim na cichej?? Tydzień czy dwa??
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Jeśli piwo odfermentowało to możesz je zanieść na tydzień do piwnicy
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Qubczyk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.11
      • 14

      #3
      A jeśli nie??... :>

      Comment

      • filu_to_ja
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.08
        • 48

        #4
        Zamknij szczelnie pełną pokrywą fermentor i zostaw tam gdzie prowadziłes burzliwa. Jak wiadro się "nadmucha" to odchyl pokrywe żeby spuscic nadmiar powietrza. Jak pokrywa przestanie się podnosić to do chłodniejszego.
        "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

        Comment

        • SzwagierMinazuki
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.01
          • 35

          #5
          Tylko uważaj żeby pokrywa sama się nie otworzyła bo Cie przestraszy
          Co u Szwagra piszczy?

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika filu_to_ja Wyświetlenie odpowiedzi
            Zamknij szczelnie pełną pokrywą fermentor i zostaw tam gdzie prowadziłes burzliwa. Jak wiadro się "nadmucha" to odchyl pokrywe żeby spuscic nadmiar powietrza. Jak pokrywa przestanie się podnosić to do chłodniejszego.
            Można też wsadzić rurkę i paczeć czy bulka.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • Qubczyk
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.11
              • 14

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
              Można też wsadzić rurkę i paczeć czy bulka.
              To w końcu rurka jest wyznacznikiem, czy nie jest wyznacznikiem fermentacji??...

              Comment

              • SzwagierMinazuki
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2015.01
                • 35

                #8
                Wyznacznikiem fermentacji jest pomiar zawartości cukru. Jeżeli poziom cukru się zmienia to fermentacja jeszcze trwa jeżeli pozostaje stała to znaczy ze fermentacja się zakończyła.

                Jak chcesz być pewny że piwo dofermentowało do końca to mierz zawartość cukru co 12 godzin jeżeli poziom się nie zmienił po załóżmy 3-4 pomiarach to znaczy ze już koniec. Tylko podczas pomiarów zachowaj odpowiedni reżim sanitarny żeby przez przypadek sobie go nie zakazić.

                Pozdrawiam.
                Co u Szwagra piszczy?

                Comment

                • Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qubczyk Wyświetlenie odpowiedzi
                  To w końcu rurka jest wyznacznikiem, czy nie jest wyznacznikiem fermentacji??...
                  Takim samym jak pęczniejąca pokrywa
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X